Rīgas Centra rajona tiesa pirmdien norīkojusi psihiatrisko ekspertīzi kukuļņemšanā apsūdzētajai Jūrmalas prokuratūras prokurorei Irinai Bogdanovai.

Līdz ar to līdz ekspertīžu rezultātu saņemšanai tiesvedība šajā lietā ir apturēta, apstiprināja tiesas pārstāvis Kaspars Sadauskis. Kāpēc tiesa lēmusi par ekspertīzes norīkošanu, Sadauskis attiecās minēt, jo tiesas sēdes šajā lietā ir slēgtas.

Tā kā apsūdzētā Bogdanova vairākas reizes nebija ieradusies uz izmeklēšanas darbībām prokuratūrā un pirms aizturēšanas pēdējos divus gadus nekad nebija tā slimojusi, lai neierastos darbā, prokurore Velta Zaļūksne iepriekš tiesai lūdza noteikt komisijas ambulatoro tiesu psihiatrisko ekspertīzi.

Šis prokurores lūgums līdz šim bija atstāts atklāts.

Prokurore Bogdanova apsūdzēta par kukuļņemšanu lielā apmērā, bet uzņēmējam Borisam Rjazanskim šajā lietā apsūdzība uzrādīta par uzkūdīšanu uz kukuļdošanu, kukuļņemšanas organizēšanu un atbalstīšanu un kukuļa piesavināšanos.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka 25 000 latu kukulis pieņemts no kādas personas, lai nodrošinātu tās interesēs pretlikumīgu darbību veikšanu kādā prokurores lietvedībā esošā kriminālprocesā. Kriminālprocess, kas bija Bogdanovas pārziņā, ir pret Igaunijas uzņēmēju Ralfu Kopelu par uzbrukumu bijušās biznesa partneres Larisas Sviridovas civilvīram Aleksandram Rasoham. Bogdanovai kukulis dots, lai izbeigtu tieši šo kriminālprocesu.

Kukuļa pieņemšanai bija jānotiek pa daļām, un pēc pirmās daļas 15 000 latu nodošanas prokurore aizturēta 2008.gada 17.oktobrī.

KNAB aizturēja arī uzņēmēju Borisu Rjazanski, kurš apsūdzēts kukuļņemšanas organizēšanā, kukuļošanas starpniecībā, kā arī par amatpersonai nodotā kukuļa daļas piesavināšanos.

Apsūdzība uzskata, ka Rjazanskis no kukuļdevēja saņēma 15 tūkstošus latu, no tiem piecus tūkstošus paturēja sev, bet atlikušos desmit tūkstošus atdeva Bogdanovai. Pie Bogdanovas KNAB atsavināja piecus tūkstošus latu, bet to, kur palika atlikušie pieci tūkstoši latu, izmeklēšanā joprojām nav izdevies noskaidrot.

Izmeklēšanas materiāli liecina, ka kukuļošanas organizētājs informējis un pārliecinājis kukuļdevēju par kukuļa nepieciešamību, lai pieņemtu tam labvēlīgus lēmumus un izbeigtu krimināllietu.

Zināms, ka saistībā ar šo lietu kratīšana veikta arī toreizējās Jūrmalas prokuratūras virsprokurores Sigitas Priedes kabinetā. Priede, iespējams, tikusi brīdināta par KNAB darbībām, turklāt kā iespējamais informators tiek minēts Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Edgars Bērziņš. Viņam saistībā ar notikumiem Jūrmalas prokuratūrā piemērots disciplinārsods - rājiens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!