Foto: Valsts policija
Pagājušā gada augustā policija aizdomās par narkotiku realizāciju policija aizturēja četras personas, pie kurām atrada 4,88 kilogramus narkotisko vielu, tai skaitā amfetamīnu, metamfetamīnu, kokaīnu un psihotropās vielas. Lieta tika izdalīta vairākos atsevišķos kriminālprocesos, un patlaban viens narkodīleris jau stājies tiesas priekšā, bet vēl divi tiesu gaida.

Starp aizturētajiem bija arī kāda sieviete, kura jau ir notiesāta, bet viņu lietas izmeklētāji par narkotiku tirgotāju neuzskatīja.

Augustā policijā tika sākts kriminālprocess par neatļautu narkotisko un psihotropo vielu iegādāšanos, pārvadāšanu un glabāšanu realizācijas nolūkā lielos apmēros. Rīgā tika aizturētas četras personas, kuras sistemātiski jau ilgāku laiku galvaspilsētā nodarbojās ar narkotisko vielu realizāciju lielos apmēros.

Divas personas - vīrietis un sieviete - tika aizturētas pērn 2.augustā, un pie viņiem atrada kopumā 4,58 gramus amfetamīna.

Turpinot operatīvās meklēšanas pasākumus, pērn 30.augustā policija aizturēja vēl divus vīriešus - pie viena no viņiem izņēma 553,01 gramus metamfetamīna, savukārt pie otra - 40,39 gramus kokaīna, 543,87 gramus psihotropās vielas un 3743,13 gramus metamfetamīna. Tāpat pie otrā vīrieša tika atrasts pistolei līdzīgs priekšmets un munīcija - aptuveni 170 patronām līdzīgi priekšmeti.

Jau 2011.gada 25.novembrī lieta tika nodota prokuratūrai. Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors lietu izdalīja vairākos kriminālprocesos.

Kā pastāstīja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, lieta, kurā apsūdzēti divi vīrieši vēl atrodas pirmstiesas procesā. No šīm personām vienai personai apsūdzības ir uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 253.1.panta 3.daļas, savukārt otrai personai pēc KL 253.1.panta 3.daļas un KL 233.panta 2.daļas.

KL 253.1.3.daļa paredz kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizāciju, ja šīs darbības veikusi organizēta grupa lielā apmērā. Bargākais likumā paredzētais sods par šādu nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pat 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Savukārt KL 233.panta 2.daļa paredz kriminālatbildību par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Minētais likuma pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai arestu, atņemot tiesības veikt zināma veida uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

No pamatlietas tika izdalīts kriminālprocess pret aizdomās turamo sievieti. Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa pērn 20.oktobrī apsūdzēto Veroniku Vorfolomejevu atzinusi par vainīgu pēc KL panta par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt.

Ziemeļu rajona tiesa sievietei piespriedusi četru mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz vienu gadu bez mantas konfiskācijas, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Una Zīrāka, piebilstot, ka 2011.gada 14.novembrī šis spriedums jau ir stājies likumīgā spēkā.

Savukārt no pamatlietas izdalītā lieta pret Denisu Golubecu vēlāk pievienota citam kriminālprocesam un 2011.gada 28.novembrī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa tajā pasludinājusi spriedumu, liecina Latvijas Tiesu portālā atrodamā informācija.

Kā informēja Latgales priekšpilsētas tiesas kancelejas vadītāja Tatjana Odincova, minētais vīrietis atzīts par vainīgu pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem par narkotiku noziegumiem, kā arī par izvairīšanos no soda izciešanas. Kā galīgais sods viņam piespriesta brīvības atņemšana uz astoņiem gadiem un vienu mēnesi, konfiscējot mantu un nosakot policijas kontroli uz diviem gadiem, kā arī atņemot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.

Tomēr minētais Latgales priekšpilsētas tiesas spriedums vēl nav stājies likumīgā spēkā, jo šā gada 5.janvārī Golubecs par to ir iesniedzis apelācijas sūdzību. Par sūdzības tālāko virzību tiesnese lēmumu vēl nav pieņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!