Foto: LETA
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien nepiemēroja apcietinājumu bijušajam "Latvijas Krājbankas" valdes loceklim Dzintaram Pelcbergam, žurnālistiem pēc tiesas sēdes pavēstīja viņa advokāts Raimonds Liepiņš.

Pēc tiesas lēmuma paziņošanas Pelcbergs kopā ar savu advokātu devās uz automašīnu un no tiesas nama aizbrauca. Bijušais Krājbankas valdes loceklis komentārus par savu aizturēšanu žurnālistiem nevēlējās sniegt.

Pelcberga advokāts pastāstīja, ka tiesa savā lēmumā ir pamatojusi, kādēļ tā nav piemērojusi apcietinājumu, taču motīvu daļu viņš nevēlējās atklāt. Pelcbergs ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Bijušais bankas valdes loceklis uzskata, ka aizturēts nepamatoti, un patlaban Pelcbergam cits drošības līdzeklis nav piemērots, uzsvēra Liepiņš. Par policijas tālāko rīcību esot jāprasa policijai, norādīja advokāts.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa trešdien nepiemēroja apcietinājumu arī bijušajam "Latvijas Krājbankas" valdes loceklim Mārtiņam Zalānam, žurnālistiem pēc tiesas sēdes pavēstīja viņa advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Zalāna advokāts norādīja, ka ar tiesas lēmuma pamatojumu vēl nav iepazinies, taču tas ir pamatots. Zalānam neesot skaidrs, par ko viņš bijis aizturēts.

"Tātad tās aizdomas, kas tika izteiktas, faktiski bija formālas, lai tikai viņu varētu atvest uz tiesu un prasīt piemērot šādu drošības līdzekli. Nebija nekādu konkrētu faktu vai pierādījumu tam, ka viņš būtu kaut ko ļaunprātīgi veicis. Tika apgalvots vienkārši apgalvojuma formā, ka viņš ļaunprātīgi pārkāpis savas pilnvaras, nenorādot, ko tad viņš konkrēti pārkāpis. Viņam patlaban nekas konkrēti nav inkriminēts, līdz ar to viņam nav ko atzīt," klāstīja advokāts.

Policijai tagad būs jālemj, kādu drošības līdzekli Zalānam piemērot.

Zalāns žurnālistiem komentārus nesniedza un aizbrauca uz policijas pārvaldi, lai viņam acīmredzot piemērotu drošības līdzekli.

Patlaban joprojām aizturēta ir vēl viena bijusī bankas valdes locekle ‒ Svetlana Ovčiņņikova. Viņa arī ir Vārpiņa kliente un joprojām atrodas izolatorā. Sievietes aizturēšanas termiņš beidzas ceturtdien, un acīmredzot tad tiks lemts par viņas turpmāko likteni.

Jau ziņots, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien apcietināja bijušo valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedīti, taču viņš ievietots ārstniecības iestādē un tur, policijas apsargāts, atrodas joprojām. Viņa advokāts Vārpiņš teica, ka Priedītis jau iepriekš ilgāku laiku ārstējies slimnīcā un viņam bijušas problēmas ar veselību, kā arī Priedītim regulāri jālieto zāles.


Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra.

Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un ļaunprātīgu izmantošanu.

Pēc Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža otrdien sacītā, aizturēto vidū ārvalstnieku nav. Savukārt Lietuvas ģenerālprokurors Darjus Valis trešdien parakstījis Eiropas Savienības (ES) orderi valsts pārņemtās komercbankas "Snoras" bijušo lielāko akcionāru Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska aizturēšanai.

Latvijas policijā sāktajā kriminālprocesā aizdomās turamie ir četri – Priedītis, Antonovs, Zalāns un Pelcbergs.

Policija ir veikusi vairākas kratīšanas un izmeklēšanas darbības, kuru laikā atsavināti dažādi informācijas nesēji un dokumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!