Foto: Shutterstock
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien lēma neatcelt krimināllietā par divu maksātnespējas administratoru pretlikumīgām darbībām apsūdzētajam Naurim Durevskim piemēroto drošības līdzekli – drošības naudu 25 000 eiro apmērā.

Tiesai lūgumu pieteica Durevska aizstāvis, zvērināts advokāts Raivis Stumbergs, kurš tiesā norādīja, ka nav pamata turpināt piemērot esošo drošības līdzekli, jo lieta jau ir nonākusi tiesā un nevar būt vairs būt runa par iespējamu kriminālprocesa izmeklēšanas kavēšanu. Durevskis pievienojās sava advokāta izteiktajam lūgumam, bet citu lūgumu tiesai viņam nebija.

Prokurore Zane Pavāre pēc iepazīšanās ar pieteikto lūgumu pauda, ka pieteikums ir noraidāms un drošības līdzeklis atstājams spēkā. Prokurore sacīja, ka Durevskis apsūdzēts par diviem smagiem noziedzīgiem nodarījumiem un, lai arī šobrīd nepastāv risks kavēt izmeklēšanu, jo pirmstiesas process ir pabeigts, tas neliedz iespēju Durevskim traucēt tiesas procesu. Prokurore skaidroja, ka patlaban liecinieki vēl nav uzklausīti un lielākoties viņi ir pazīstami ar Durevski, līdz ar to pastāvot risks.

Valsts apsūdzības uzturētāja lūdza tiesu pieteikto lūgumu noraidīt un drošības līdzekli atstāt spēkā.

Otra krimināllietā apsūdzētā Sanda Saulīša advokāts Valērijs Ickevičs tiesā pauda, ka atbalsta pieteikto lūgumu atcelt piemēroto drošības līdzekli, jo tas piemērots pirmstiesas procesā un patlaban ir zaudējis savu mērķi un ir atceļams. Savam advokātam pievienojās arī pats Saulītis.

Uzklausījusi lietas dalībniekus, tiesa lēma Durevskim piemēroto drošības līdzekli – drošības naudu – atstāt negrozītu. Šis tiesas lēmums atsevišķi nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka 2017. gada septembrī Valsts policija nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu pret diviem maksātnespējas administratoriem, no kuriem viens bija Nauris Durevskis.

Policija rosināja prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Durevski par kukuļa izspiešanas mēģinājumu. Izmeklēšanas gaitā par aizdomās turēto tika atzīts vēl viens maksātnespējas administrators – 1980. gadā dzimis vīrietis, kurš tiek turēts aizdomās par darba pienākumu nolaidīgu pildīšanu.

Savukārt šā gada 26. martā kriminālprocess tika pārkvalificēts pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas, Krimināllikuma 183. panta 1. daļas un Krimināllikuma 326.1 panta 2. daļas.

Aprīlī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore lietu nodeva tiesai.

Durevskis apsūdzēts pēc Krimināllikuma 183. panta 1. daļas par par izspiešanu, kā arī pēc Krimināllikuma 326.1 panta 2. daļas par tirgošanos ar ietekmi. Savukārt apsūdzēts pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu tīši vai aiz nolaidības.

Abi krimināllietā apsūdzētie savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!