Foto: LETA
Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien no apcietinājuma atbrīvoja arī otru Ādažu bāzē aizturēto Krievijas pilsoni Aleksandru Kurkinu, kuram patlaban tiek inkriminēts huligānisms.

Kurkina advokāte Imma Jansone norādīja, ka pagaidām tiesas motivācija viņai nav zināma, kā arī šajā gadījumā viņai nav zināms, vai būs noteikts cits drošības līdzeklis.

Savukārt prokurore žurnālistiem vienīgi norādīja, ka uzskatīja, ka Krievijas pilsonis jāpatur apcietinājumā.

Kurkins pēc tiesas lēmuma žurnālistiem izteicās, ka tiesas lēmums tomēr bijis "negaidīts, bet patīkams", uzsverot, ka turpmāk procesā cīnīsies tikai par to, lai tiktu attaisnots.

Vīrietis atgādināja, ka tā bija kultūrpolitiska, miermīlīga akcija, ko viņi centās īstenot toreiz Ādažu bāzē, uzsverot, ka pavisam noteikti sevi neuzskata par huligānu. "Jā, atzīstam administratīvu pārkāpumu, bet ne huligānismu," skaidroja Kurkins.

Pēc lēmuma paziņošanas prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, kurš bija ieradies uz lēmumu pasludināšanu, apskāva Kurkinu.

Kā ziņots, otrdien pēcpusdienā tiesa no apcietinājuma atbrīvoja arī otru Ādažu bāzē aizturēto vīrieti - Andreju Popko.

Drošības policija (DP) lūdza prokuratūrai abiem kaimiņvalsts pilsoņiem uzrādīt apsūdzības par personu grupā izdarītu huligānismu, savukārt pret Latvijas iedzīvotāju un prokrievisko aktīvistu Lindermanu - par šī huligānisma atbalstīšanu. Prokuratūra pagaidām nav izlēmusi, vai trijotnei uzrādīt apsūdzības.

DP veiktajā pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015. gada jūnijā nelikumīgi iekļuva Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā.

Pēc Krievijas pilsoņu apcietināšanas sekoja arī Lindermana aizturēšana, kuram DP noteica aizdomās turētā statusu.

Jau ziņots, ka aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!