Foto: LETA

Pagājušā gada izskaņā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta trīs valsts amatpersonām saistībā ar Valsts policijas (VP) rīkoto formastērpu iepirkumu, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Apsūdzība celta par mantkārīgā nolūkā izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas radījušas būtisku kaitējumu, un četrām privātpersonām par šo darbību atbalstīšanu.

Kā portāls "Delfi" vēstīja 2021. gadā, lietā iesaistīts toreizējais VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, kurš aizpērn devies izdienas pensijā. Tāpat viena no personām ir toreizējā VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces Renāte Fila-Roķe.

Tāpat šajā lietā četrām privātpersonām celtas apsūdzības par to, ka viņi saistībā ar šo Valsts policijas iepirkumu izdarīja tīšas darbības Valsts policijas amatpersonu dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanā.

Saskaņā ar apsūdzību visas trīs valsts amatpersonas ar privātpersonu atbalstu panāca vienam pretendentam (konkrētai SIA) izdevīgu prettiesisku priekšrocību nodrošināšanu VP formastērpu iepirkumā. Viens no apsūdzētajiem arī izpauda pretendentam ar plānoto iepirkumu saistītas neizpaužamas ziņas, tādējādi gan ierobežojot brīvas konkurences iespējamību iepirkumā, gan kaitējot policijas interesēm.

Apsūdzētie, organizējot, vadot un kontrolējot VP un iepirkuma komisijas darbu, īstenoja to pārvaldības procesu un lēmumu pieņemšanu tādā veidā, ka ar konkrēto uzņēmumu uz tam izdevīgiem nosacījumiem nepamatoti un nelikumīgi tika noslēgts līgums par policijas formastērpu un to sastāvdaļu piegādi uz trīs gadiem par 2 479 338 eiro. Policijai kā pasūtītājam tika liegta objektīva piedāvājumu izvēle iepirkumā, apdraudot saimnieciski izdevīgākā un policijas vajadzībām piemērotākā pakalpojuma iepirkšanu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" aizpērn vēstīja, ka starp lietā iesaistītajiem esot arī militārā ekipējuma ražošanas uzņēmuma SIA "SRC Brasa" valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis un modes mākslinieks Bruno Birmanis.

IDB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka amatpersonas ar privātpersonu atbalstu panāca vienam pretendentam izdevīgu prettiesisku priekšrocību nodrošināšanu Valsts policijas iepirkumā par kopējo summu vairāku miljonu eiro apmērā.

Krimināllieta nodota Rīgas pilsētas tiesai vispārējā kārtībā pret apsūdzētajām personām un piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!