Foto: DELFI
Piektdien Administratīvā rajona tiesa noraidīja "GVD Baltija" pieteikumu par Rīgas izpilddirektora lēmumu aizliegt visus organizācijas "GVD Baltija" pieteiktos pasākumus no 14. līdz 18.martam, norādīja tiesā.

Tiesa šodien pieņēma saīsināto spriedumu, ar kuru nolēma noraidīt biedrības "GVD Baltija" pieteikumu un atstāt negrozītu Rīgas pilsētas izpilddirektora 6.marta lēmumu, ar kuru aizliegta sapulces rīkošana Rīgā, laukumā un parkā pie Rīgas Kongresu nama no 14.marta pulksten 12:00 līdz 18.marta pulksten 16:00.

Pilns spriedums būs pieejams 27.martā, kad to varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā.

Lietas izskatīšanai nozīmētajā tiesas sēdē piedalījās biedrības "GVD Baltia" un Rīgas domes pārstāvji, kā arī atzinuma sniegšanai bija ieradušies pārstāvji no Drošības policijas (DP). Lietu izskatīja trīs tiesnešu sastāvā.

"GVD Baltija" dibinātājs Staņislavs Bukains paziņojumā medijiem norāda, ka minētajos datumos Kronvalda parkā bija paredzēts rīkot "100 stundu garu pretkara maratonu "No War Latvia"," aicinot neiejaukt Latviju ārzemēs notiekošajos konfliktos. Bukains skaidro, ka varbūt ticis pārprasts, jo pasākumā plānoja iesaistīt uzņēmējus no Jūrmalas, kuru uzņēmējdarbība esot beigusies saistībā ar Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumiem un attiecīgajām Krievijas sankcijām, kā arī politologus, kas publiski varētu pamatot Baltijas valstu iesaisti Ukrainas un Krievijas konfliktā.

Bukains arī skaidro, ka pasākumā plānoja arī kādas personas, kas 2013.gadā pieredzēja Ukrainas Maidanu, iesaisti un publisku uzrunu.

Bukains uzsver, ka pasākums plānots kā sociāli ekonomiska sapulce ar aicinājumu uz mieru, tādēļ neizprot Drošības policijas (DP) nostāju nepieļaut organizācijas pasākumus.

Bukains arī uzsver, ka "GVD Baltija" ir pērn maijā dibināta biedrība, kas organizējusi ziedojumu vākšanu miermīlīgajiem dienvidaustrumu Ukrainas, tostarp Donabasa, iedzīvotājiem.

Kā ziņots, pamatojoties uz DP sniegtajām rekomendācijām, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) pērn 3.septembrī aizliedza visus biedrības "GVD Baltija" septembrī plānotos pasākumus Rīgā, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Šī organizācija pērn Rīgas mikrorajonos rīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

DP jau bija paziņojusi, ka izvērtē, vai "GVD Baltija", kas rīko ziedojumu vākšanu Ukrainas konfliktā cietušajiem, darbība atbilst Latvijas likumiem, jo publiski izskanējusī informācija liecinājusi, ka šo ziedojumu vākšanas patiesais mērķis ir nevis atbalsta sniegšana cietušajiem civiliedzīvotājiem, bet gan kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Tāpat Rīgas izpilddirektors, konsultējoties ar tiesībsargājošajām iestādēm, aizliedza arī biedrības plānotos pasākumus Kronvalda parkā, kas pašvaldībā pieteikti no šā gada 14. līdz 18.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!