Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa pirmdien pilnībā noraidīja prokuratūras iepriekšējā tiesas sēdē pieteikto lūgumu uzlikt arestu sešiem digitālās televīzijas raidītājiem ar aprīkojumu, kā arī ciparu televīzijas galvas stacijai, informēja tiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Šāds lūgums tika pieteikts 3.augusta tiesas sēdē. Tika norādīts, ka minētās aparatūras vērtība lēšama vairāku miljonu latu apmērā. Raidītāji, kurus prokuratūra lūdza arestēt, pieder uzņēmumam "Hannu Digital" un patlaban atrodas televīzijas tornī Zaķusalā, kur tie nodrošina digitālās televīzijas apraidi Rīgas reģionā. Arī prokuratūra to nenoliedza.

Prokuratūra pauda uzskatu, ka aparatūra ir arestējama, jo tā iegūta noziedzīgā ceļā, izmantojot fiktīvus līgumus.

Kā informēja Tomsons, uz šodien paredzēto tiesas sēdi, kurā bija plānots izskatīt tā dēvēto digitālās televīzijas pamata krimināllietu, neieradās viena lieciniece, bet otra lieciniece sniedza savu liecību. Tāpat šodien tiesas sēdē saskaņots tiesas sēžu grafiks 2011.gada pirmajai pusei.

Lietas izskatīšanā pasludināts pārtraukums līdz 17.augustam plkst.10, piebilda Tomsons.

Kā ziņots, tā dēvētā digitālās televīzijas pamata krimināllieta ir saistīta ar DLRTC un "Kempmayer" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas daudzos desmitos miljonu latu.

Saistībā ar minētā projekta izpildi 20 personām apsūdzības šajā lietā uzrādītas pēc Krimināllikuma (KL) 317.panta - par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, pēc KL 319.panta - par valsts amatpersonas bezdarbību, pēc KL 177.panta - par krāpšanu un pēc KL 195.panta - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst. Daži no apsūdzētajiem skaidro, ka nesaprot, kādus tieši noziegumus prokuratūra viņiem inkriminējusi, citi savukārt norāda uz apsūdzības nepilnībām.

Tiesas sastāvs ar tiesnesi Juri Stukānu priekšgalā lietu sāka skatīt 2008.gada 28.augustā. Pirms tam kopš 2007.gada novembra beigām lietu skatīja tiesneses Žanetes Vēveres sastāvs, taču 2008.gada 19.maijā Vēvere pieņēma sev izteikto noraidījumu saistībā ar iespējamu interešu konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!