Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pabeidza skatīt krimināllietu pret diviem bijušajiem policistiem, kuri apsūdzēti par 2011.gada februārī Rīgas centrā izdarītu zādzību no automašīnas "BMW X5".

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Oksana Hvostova, rīt, 16.maijā, plkst.10 šajā lietā plānots pasludināt spriedumu.

Kā ziņots, uz apsūdzēto sola nonācis bijušais Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) policists Genādijs Kuruško un viņa kādreizējais kolēģis Edgars Kudiņš.

Lietu pēc būtības tiesa sāka skatīt pērn 16.februārī. Pirmajā tiesas sēdē par cietušo atzītais Arno Kalniņš uzturēja savu prasību piedzīt tiešos materiālos zaudējumus 1389 latu apmērā un 3000 latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Saskaņā ar apsūdzību abi policisti 2011.gada 8.februārī Rīgā, pie Skolas un Dzirnavu ielas krustojuma, apzaga automašīnu "BMW X5". Automašīna pieder kādas bankas līzinga kompānijai, bet tās turētāja ir SIA "Autoekspoimpo", kuras līdzīpašnieks ir Kalniņš.

Zādzības laikā no automašīnas pazuda ģitāra "Yamaha" 89 latu vērtībā, portatīvais dators vairāk nekā 1200 latu vērtībā, kā arī mācību grāmata ģitāras spēlei, ģitāras futrālis un instrumenta stīgu skaņotājs.

Abi bijušie policisti apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 175.panta 3.daļas - par zādzību, ja tā izdarīta no transportlīdzekļa. Saskaņā ar jauno Krimināllikuma redakciju par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kuruško apsūdzība uzrādīta arī pēc KL 233.panta 2.daļas - par šaujamieroča, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas. Par šādu noziedzīgu nodarījumu kopš 1.aprīļa kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Lasot apsūdzības rakstu, prokurore Linda Eze apliecināja, ka Kuroško dzīvesvietā kratīšanas laikā atrastas astoņas deviņu milimetru pistoles patronas.

Tiesas izmeklēšanas sākuma posmā Kuruško savu vainu atzina pilnībā pēc abiem viņam inkriminētajiem pantiem, savukārt Kudiņš vainu neatzina.

Apsūdzībā teikts, ka abi bijušie policisti 2011.gada 8.februārī, pildot dienesta pienākumus ar dienesta automašīnu, uz ielas ievērojuši "BMW X5" džipu, kuram bijuši vizuāli bojājumi. Abi vienojušies veikt zādzību. Tad policisti automašīnā meklējuši vērtīgās lietas. Sākumā uz savu dienesta automašīnu viņi aiznesuši ģitāru, tad devušies vēl meklēt ko vērtīgu un atraduši datoru.

Jau ziņots, ka šī it kā parastā zādzība 2011.gadā izraisīja plašu rezonansi, jo policisti auto apzaga tikai nepilnu mēnesi pēc traģēdijas Jēkabpilī, kur vairāki likumsargi piedalījās bruņotā spēļu zāles aplaupīšanā un viens no viņiem nošāva vietējo policijas inspektoru.

Dienā, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija par minēto zādzību, kurā varētu būt vainojami policisti, par savu atkāpšanos no amata paziņoja arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V). Vēlāk plašsaziņas līdzekļos parādījās minējumi, ka šī zādzība varētu būt inscenējums, tomēr jau nedaudz vēlāk policija norādīja, ka tādam apgalvojumam nav pamata.

Abi policisti uzreiz pēc notikušā tika atstādināti no dienesta pienākumu pildīšanas. Viens no viņiem izlēma atvaļināties no dienesta policijā pēc paša vēlēšanās. Savukārt otrs no dienesta tika atbrīvots saistībā ar neatbilstošu veselības stāvokli.

Abus policistus aizturēja pēc tam, kad internetā tika ievietots video, kurā bija redzams, kā vīrieši policijas formās sākotnēji aplūko, bet pēc tam, iespējams, apzog automašīnu.

Apmēram stundu pēc video ievietošanas tīmeklī par to uzzināja VP RRP, un ar tās toreizējā priekšnieka Inta Ķuža rīkojumu nekavējoties tika sākta izmeklēšana un šo personu noskaidrošana. Pāris stundas vēlāk VP RRP darbinieki aizturēja divus kārtības policijas darbiniekus, kuri minētajā naktī bija atradušies notikuma vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!