Foto: F64

Rīgas apgabaltiesa atstājusi negrozītu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, ar kuru arestētā manta – likvidējamās "ABLV Bank" norēķinu kontā esošie Lielbritānijā reģistrētas juridiskas personas naudas līdzekļi 793 514,15 eiro – atzīti par noziedzīgi iegūtiem, portāls "Delfi" uzzināja Tiesu administrācijā.

Tiesas lēmums paredz minētos naudas līdzekļus konfiscēt un ieskaitīt Latvijas valsts budžetā. Apgabaltiesas spriedums nav pārsūdzams.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, nolemjot konfiscēt naudas līdzekļus 793 514,15 eiro konstatēja, ka naudas līdzekļiem ir noziedzīga, nevis likumīga izcelsme. Tiesai nebija šaubu, ka Lielbritānijā reģistrētais uzņēmums, darbojies kā shēmas posms ogļu tirdzniecībā, atbalstījis ogļu kontrabandu un iesaistīts nelegālā ogļu izvešanas shēmā no okupētās teritorijas Ukrainā.

Finanšu pakalpojumiem, tranzīta darījumiem un norēķiniem tika izmantota Latvijas kredītiestāde "ABLV Bank".

Jau vēstīts, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018. gada 26. februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018. gada 12. jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018. gada 12. jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") 2018. gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

"ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!