Foto: DELFI
Rīgas pilsētas tiesa trešdien, 5. aprīlī, nolēma nemainīt drošības līdzekli prokremliskajai aktīvistei Tatjanai Andrijecai, kura atrodas apcietinājumā kopš 8. februāra, portālam "Delfi" apliecināja Andrijecas aizstāve Imma Jansone.

Šī gada 6. februārī Andrijecu aizturēja Valsts drošības dienests (VDD).

Dienests, neminot personas vārdu, toreiz izplatīja preses paziņojumu, kurā norādīja, ka Andrijeca ir iesaistīta pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstās aktivitātēs saziņas lietotnē "Telegram" izveidotā kanālā "Baltijas antifašisti".

Jāpiebilst, ka kopš Andrijecas aizturēšanas viņa regulāri tiek izmantota dažādu Kremļa propagandas materiālu radīšanā. Piemēram, dažādos "Telegram" kanālos regulāri tiek publicētas viņas vēstules no cietuma, kā arī tiek pārraidīti aicinājumi iestāties pret viņas atrašanos apcietinājumā.

Andrijeca 14. Saeimas vēlēšanās kandidēja no "Latvijas Krievu savienības" saraksta. Informācijā Centrālajai Vēlēšanu komisijai viņa norādījusi, ka dzimusi 2000. gadā un beigusi Rīgas Juglas vidusskolu. Kā savu nodarbošanos norādījusi students. Viņai arī pieder dzīvoklis Zilupē.

Andrijecas "Facebook" profilā redzams, ka viņa aktīvi publicējusi materiālus, kuros attaisnots Krievijas vardarbīgais iebrukums Ukrainā.

Aktīviste kopā ar citiem patlaban Krievijā dzīvojošiem Latvijas valstpiederīgajiem VDD 2022. gada 28. novembrī uzsākta kriminālprocesa ietvaros tiek turēta aizdomās par palīdzības sniegšanu agresorvalstij Krievijai pret Latvijas Republiku vērstā darbībā, izvēršot sistemātiskus propagandas un ietekmes pasākumus saziņas lietotnē "Telegram".

Aizturētā persona ir viena no kanāla "Baltijas antifašisti" administratoriem un moderatoriem. Persona kopš 2022. gada augusta dzīvoja Krievijā, taču nesen ieradās Latvijā.

VDD personas uzturēšanās vietā veica tiesas sankcionētu kratīšanu, iegūstot dažādus datu nesējus, kuru saturu izvērtēs turpmākās izmeklēšanas gaitā. Tuvākajā laikā tiks lemts par procesuālā statusa un drošības līdzekļa piemērošanu aizturētajai personai.

VDD "Telegram" kanālā "Baltijas antifašisti" ir fiksējis dažādas pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstas aktivitātes. Šajā kanālā pastāvīgi tiek slavināta Krievija, tās politiskais režīms, ārpolitika un īstenotā agresija pret Ukrainu. Kanālā tiek publicēti aicinājumi veikt kiberuzbrukumus Latvijas valsts pārvaldes institūcijām un privātā sektora uzņēmumiem. Kanāla sekotāji tiek aicināti vākt informāciju par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un NATO sabiedroto spēku infrastruktūru Latvijas teritorijā.

Tāpat kanālā tiek apkopota informācija par Latvijas valsts amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām, kuras savā politiskajā un sabiedriskajā darbībā vēršas pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā. Kā apgalvots kanālā, informāciju plānots nodot Krievijas specdienestiem un citām institūcijām, lai pret šīm personām tiktu īstenoti dažādi pasākumi.

VDD vērtējumā šo aktivitāšu galvenais mērķis ir atbilstoši Krievijas interesēm ietekmēt sabiedrisko domu un lēmumu pieņemšanas procesu Latvijā, izdarot psiholoģisku spiedienu pret Latvijas amatpersonām un sabiedrību.

Kā jau iepriekš ziņots, kriminālprocesu saistībā ar pretvalstiskām aktivitātēm "Telegram" kanālā "Baltijas antifašisti" un vairākos līdzīga satura kanālos VDD uzsācis uz aizdomu pamata par Krimināllikuma 81.1 pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, t.i., palīdzību ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā.

Par šādu noziegumu draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!