Foto: AFP/Scanpix/LETA

Rīgas apgabaltiesa, apmierinot virsprokurora protestu, kādam toreizējam ceļu policistam par 60 eiro kukuļņemšanu piespriedusi desmit mēnešu cietumsodu.

Prokuratūrā aģentūra LETA noskaidroja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2019.gadā apsūdzēto atzina par vainīgu kukuļa pieņemšanā. Apsūdzētais būdams Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona inspektors pieņēma 60 eiro par to, lai nenoformētu protokolu par satiksmes noteikumu pārkāpumu.

Pirmās instances tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem, atņemot tiesības ieņemt amatu Valsts policijā uz diviem gadiem.

Prokuratūra iesniedza protestu. Rīgas apgabaltiesa atzina, ka pirmās instances tiesa nav motivēti izvērtējusi nosacītas notiesāšanas piemērošanas iespējamību, proti, pie soda veida izvēles jāņem vērā ne tikai apsūdzētā pozitīvi raksturojošās ziņas, bet arī nozieguma raksturs un radītais kaitējums.

Nosakot sodu, Rīgas apgabaltiesa papildus apsūdzētā personību raksturojošām ziņām ņēma vērā konkrētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļus, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas veidu, realizēšanas stadiju, noziedzīgā nodarījuma kaitīgumu.

Vienlaikus tiesa atzina, ka tikai reāla brīvības atņemšanas soda noteikšana apsūdzētajam varēs nodrošināt kriminālsoda mērķa sasniegšanu, proti, sekmēs taisnīguma atjaunošanu, atturēs citas personas no analoģiska rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas.

Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!