Rīgas apgabaltiesa pirmdien sāka skatīt iepriekš septiņas reizes atlikto krimināllietu, kurā par krāpšanu apsūdzēta Smuidra Veļičko, kas uzdevusies par "dziednieci Mariju".

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska, pirmdien krimināllietā tika uzsākta tiesas izmeklēšana, nopratināts viens apsūdzētais un viens liecinieks. Tāpat tiesa šodien uzklausīja cietušā pārstāvi un pārbaudīja lietas materiālus.

Krimināllietas izskatīšanu tiesa paredzējusi turpināt trešdien, 28. maijā, plkst. 10, uzklausot citus lieciniekus, pastāstīja Naglinska.

"Dziedniece" apsūdzēta par krāpšanu lielā apmērā. Veļičko, kura uzdevās par "dziednieci Mariju", praktizēja savā dzīvesvietā Līvānos. Nav drošu ziņu, cik cilvēkiem viņa spējusi palīdzēt vai arī vienkārši no slimajiem cilvēkiem paņēmusi naudu, tomēr Elzai, kas meklēja palīdzību pie netradicionālās medicīnas pārstāvjiem, paziņas ieteikuši tieši "dziednieci Mariju", rakstīja "Latvijas Avīze".

Veselības problēmu nomocīta, 2005. gada vasarā Elza aizbraukusi uz Līvāniem. Toreiz viņa vēl nezinājusi, ka Veļičko ir četras reizes tiesāta - gan par zādzībām, gan mantas piesavināšanos, arī par "kredīta un citu aizdevumu negodprātīgu saņemšanu un izmantošanu".

Pēc apsūdzības domām, cietuma skolu izgājusī "Marija" ātri sajutusi, ka Elza viņai pilnīgi uzticas, tāpēc jau pēc dažiem seansiem sākusi Elzai sūroties par spiedīgajiem materiālajiem apstākļiem un problēmām ar īres nomaksu. Galu galā "Marijai" izdevies pierunāt savu pacienti, lai tā vairākās kredītiestādēs uz sava vārda paņem aizdevumu, ko "dziedniece" solījusi pēc tam Elzai atdot. Nauda esot bijusi nepieciešama dzīvokļa privatizācijai.

Laika posmā no 2005. gada 24. oktobra līdz 2006. gada 13. martam Elza uz sava vārda piecās Rīgas kredītiestādēs saņēma aizdevumus, ko nodeva "dziedniecei". Uz kredītiestādēm, kad tika formēti dokumenti, "Marija" braukusi viņai līdzi. Elza viņai nodevusi 5100 latus skaidrā naudā, "EGO Classic" karti ar garantētu 800 latu kredītu un pateikusi "Marijai" šīs kartes PIN kodu, kā arī iedevusi vēl 400 latus no pašas uzkrājumiem. Kopumā Veļičko, pēc prokuratūras aprēķiniem, izkrāpa 6300 latus, kas juridiski tiek kvalificēti kā krāpšana jeb svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšana, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu, lielos apmēros.

Elza tagad nonākusi ļoti neapskaužamā stāvoklī, jo, neraugoties uz ierosināto krimināllietu, ar kredītiestādēm viņai pašai vien būs jānorēķinās - uz aizdevuma līgumiem ir viņas paraksts, un pārējais būtībā kredītiestādes neinteresē. Apmēram 6000 latu lielā kredīta un kredītprocentu atmaksa Elzai ar savu trolejbusa vadītājas algu ir radījusi nopietnas problēmas. Teorētiski vainas atzīšanas gadījumā tiesa var uzlikt par pienākumu Veļičko atmaksāt šo summu, tomēr no viņas īsti nav, ko ņemt. Viņas dzīvoklis ir ieķīlāts, viņai jāuztur bērni un nekādā bagātībā viņa nav iedzīvojusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!