Foto: LETA
Šodien plkst.10 Rīgas administratīvajā rajona tiesā tiks skatīts pieteikums par Rīgas izpilddirektora lēmumu aizliegt visus organizācijas "GVD Baltija" pērn septembrī pašvaldībā pieteiktos pasākumus, uzzināja tiesā.

Prasība vērsta pret Rīgas domi, un tajā savu atzinumu aicināta sniegt Drošības policija.

Kā informēja "GVD Baltija" dibinātājs Staņislavs Bukains, uz sēdi aicināti ierasties organizācijas atbalstītāji.

Kā ziņots, pamatojoties uz Drošības policijas sniegtajām rekomendācijām, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) pērn 3.septembrī aizliedza visus biedrības "GVD Baltija" septembrī plānotos pasākumus Rīgā, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Šī organizācija pērn Rīgas mikrorajonos rīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Drošības policija jau bija paziņojusi, ka izvērtē, vai "GVD Baltija", kas rīko ziedojumu vākšanu Ukrainas konfliktā cietušajiem, darbība atbilst Latvijas likumiem, jo publiski izskanējusī informācija liecinājusi, ka šo ziedojumu vākšanas patiesais mērķis ir nevis atbalsta sniegšana cietušajiem civiliedzīvotājiem, bet gan kaujinieku grupējumiem, kas cīnās pret Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Tāpat Rīgas izpilddirektors, konsultējoties ar tiesībsargājošajām iestādēm, aizliedza arī biedrības plānotos pasākumus Kronvalda parkā, kas pašvaldībā pieteikti no šā gada 14. līdz 18.martam.

Arī ziņoja, ka 16.janvārī Rīgā un Rīgas reģionā Drošības policija veikusi tiesas sankcionētas kratīšanas biedrības "GVD Baltija" juridiskajā un faktiskajā adresē, kā arī tās dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās saistībā ar sākto kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu.

Šīs kratīšanas veiktas kriminālprocesā, kas sākts saskaņā ar Krimināllikuma 88.2 pantu par publisku aicinājumu uz terorismu, Krimināllikuma 88.3 pantu par personas vervēšanu terora akta veikšanai un Krimināllikuma 233.panta 2.daļu par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas.

Vienlaicīgi Drošības policija veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu Benesam Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā. Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP no sīkākiem komentāriem pagaidām atturas.

Drošības policija atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!