Foto: DELFI
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa piektdien plkst.12.30 skatīs krimināllietu pret astoņiem vīriešiem par izspiešanu organizētā grupā. Daži no apsūdzētajiem vīriešiem darbojas parādu piedziņas firmā "Arvik".

Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies Mihails Višņevskis, Sergejs Špikovs, Igors Vetcels, Māris Kazbuķis, Jānis Ivars Jūrmalnieks, Arturs Beļskis, Haiks Zakojans, Romans Askerovs, Viktors Artamonovs un Arvils Pūpols.

Lietu atklātā tiesas sēdē skatīs tiesnese Vivita Voronova.

Saskaņā ar "Delfi" redakcijas rīcībā esošo informāciju apsūdzība pret Arvilu Pūpolu netiek vairs uzturēta saskaņā ar 2018.gada 11.janvāra prokurora atteikumu no apsūdzības, jo iztiesāšanas gaitā viņam izvirzītā apsūdzība nav apstiprinājusies.

Pagājušā gada septembrī Kriminālpolicija kopā ar specvienību kaujiniekiem realizēja iespaidīgu aizturēšanas operāciju, aizdomās par divu Zviedrijas un Īrijas uzņēmēju nolaupīšanu tika aizturētas septiņas personas. Pieciem aizturētajiem kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet diviem - ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Policija pārtvēra uzbrucēju automašīnas brīdī, kad nolaupītie uzņēmēji tika transportēti. Pie uzbrucējiem tika atrasts policista formastērps, bruņu veste, traumatiskais ierocis un viltota policista apliecība.

Masu medijos un sociālajos tīklos tika izplatīti aizturēto personu fotoattēli, jo bija aizdomas, ka no viņu pretlikumīgajām darbībām cietuši vēl citi cilvēki. LETA jau ziņoja, ka medijiem izplatītās aizturēto personu fotogrāfijas bija līdzīgas "Arvik" darbinieku fotogrāfijām. Šis uzņēmums sevi pozicionē kā ārpustiesas parādu piedziņas kompāniju. Divas aizturēto personu fotogrāfijas bija līdzīgas "Arvik" mājaslapā atrodamā uzņēmuma galvenā konsultanta Jāņa Jūrmalnieka un konsultanta Mihaila Višņevska fotogrāfijām.

Izmeklējot ārvalstu uzņēmēju nolaupīšanu, policistiem tapa zināms, ka nolaupīšanā bijis iesaistīts vēl viens vīrietis. Šis agrāk tiesātais līdzdalībnieks, uzzinot par pārējās organizētās grupas aizturēšanu, mērķtiecīgi slēpās no policijas. Novembra sākumā policija izskaitļoja viņa atrašanās vietu un aizturēja. Vēlāk tiesa astoto organizētās grupas locekli apcietināja.

Pa to laiku policijā bija vērsušies vairāki cietušie, kas izplatītajos fotoattēlos bija atpazinuši savus pāridarītājus. Pārbaudot šo informāciju, VP ieguva pierādījumus, ka šis grupējums saistīts ar vēl vismaz četriem noziegumiem. Trīs gadījumos banda vainojama īpašuma bojāšanā un iznīcināšanā ar dedzināšanu, bet vienā gadījumā veikta naudas izspiešana.

2015.gada novembra pēdējā dienā izmeklētāji nosūtījuši kriminālprocesa materiālus par šīm piecām noziedzīgajām epizodēm prokuratūrai ar lūgumu sākt kriminālvajāšanu pret astoņiem vīriešiem.

Lai arī šie kriminālprocesa materiāli nosūtīti prokuratūrai, policija joprojām turpina pārbaudīt šo personu iespējamo saistību ar vēl citiem noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!