Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa tomēr ierosināja lietu pēc zvērināta advokāta Alda Gobzema prasības pret žurnālisti un Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) Ētikas komisijas locekli Baibu Strautmani saistībā ar viņas izteikumiem sociālajā tīklā "Twitter", kuros, pēc advokāta domām, viņam piedēvēta homoseksualitāte.

Kā norādīja tiesā, lieta ierosināta 9. jūlijā, bet pagaidām lietas izskatīšanas datums nav nozīmēts, jo atbildētājai tiks dots mēnesis laika paskaidrojumu sniegšanai.

Kā ziņots, advokāts lūdz tiesu atzīt par prettiesisku Strautmanes rīcību, publicējot "Twitter" savstarpējā kontekstā saistītus ierakstus, kas izdarīti 22.jūnijā un nepārprotami norāda uz viņa seksuālo orientāciju un ģimenes dzīves nomelnošanu. Tāpat Gobzems lūdz tiesu atzīt žurnālistes rīcību par homofobisku - uz seksuālās orientācijas pamata - naida runu pret viņu un viņa ģimeni, kā arī atzīt, ka Strautmane ir pārkāpusi Gobzema un viņa ģimenes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Vēl advokāts lūdzis tiesu atzīt, ka Strautmane ar saviem ierakstiem "Twitter" ir aizskārusi viņa un viņa ģimenes godu un cieņu, kā arī uzlikt par pienākumu Strautmanei atvainoties Gobzemam, publicējot "Twitter.com" un visiem oficiāli reģistrētajiem plašsaziņas līdzekļiem nosūtītā rakstveida paziņojumā šāda satura atvainošanos: "Atvainojos Aldim Gobzemam un viņa ģimenei par homofobisku naida runu. Tā ir necienīga Latvijas Žurnālistu asociācijas Ētikas komisijas locekles rīcība."

Kā ziņots, iepriekš Gobzems bija vērsies LŽA, lūdzot izvērtēt Strautmanes atbilstību amatam. Gobzems sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka viņš "izdarīs visu", kas viņa spēkos, lai Strautmane vairs nebūtu Ētikas komisijā. 22.jūnijā Strautmane sociālajā vietnē "Twitter" ierakstīja: "Koroče, mani šķebina, kad PDz skatos bildes, kā vispārzināms gejs precas ar meiteni, lai būtu "tikumīgs" Latvijā…" Minētais vēstījums bija daļa no plašākas virtuālās sarunas, no kuras noprotams, ka ieraksts veltīts tieši Gobzemam. Cita starpā Strautmane sarakstē arī vēstīja: "Visu šo svētulīgo murdulēšanu ar mērķi pakļaut medijus varētu kārtīgi patraucēt visu ziņu cilvēki, saņemoties iznākt no skapja. (...) Ziņu dienestos strādā cilvēki, kas nāk ar savu pieredzi. Ja esi gejs, kas neatzīstas, tu kropļo bildi, ko saņem auditorija."

"Konkrētais ieraksts "Twitter" bija apzināti vērsts uz to, lai aizskartu mani un manu ģimeni. Šāda persona nav cienīga ieņemt konkrēto amatu, ja rīkojas absolūti neētiski, - nav nozīmes, vai ieraksts veikts sociālajā tīklā vai rakstā," skaidro advokāts, pieņemot, ka Strautmane ir Ētikas komisijas vadītāja, lai gan viņa šādu amatu neieņem.

Strautmane jau iepriekš noliedza, ka būtu ko teikusi tieši par konkrēto advokātu: "Par Gobzemu es vispār neko neesmu teikusi, ja tā rūpīgi paskatās. Tas, ka Gobzemam liekas vai kādam citam liekas kaut kas, tad tā varētu būt viņu problēma."

"Es laikam pašlaik neko nekomentēšu, tāpēc, ja interesē izteikumu iemesli, tad tas viss ir atrodams, paskatoties to, kā šī saruna sociālajā tīklā "Twitter" ir virzījusies," sacīja Strautmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!