Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piektdien, pulksten 10 turpinās skatīt tā dēvēto "Latvenergo" kukuļošanas pamatlietu, kurā apsūdzētas 12 personas.

Iepriekšējā sēdē tiesa apmierināja zvērināta advokāta Jāņa Rozeneberga pieteikto lūgumu lietu iztiesāt bez divu savu aizstāvamo personu – Šveices pilsoņa Roberto Gerosas un Vācijas un Irānas pilsoņa Mehdi Haji Džavada (Mehdi Haji Javad) – klātbūtnes. Tādu pašu lūgumu tiesā pieteica arī apsūdzētais Jevgenijs Levins. Tiesa apmierināja arī šo lūgumu, nosakot, ka arī Levinam, tāpat kā Džavadam un Gerosam, būs pašam jāpiedalās sēdēs, lai liecinātu un teiktu pēdējo vārdu.

Savukārt "Latvenergo" pārstāves, zvērinātas advokātes Sandras Slejas pieteikto lūgumu daļu tiesas sēžu lietas iztiesāšanas laikā noteikt par slēgtām, lai aizsargātu komercnoslēpumu, tiesa nolēma atstāt atklātu, par to lemjot atkārtoti, kad radīsies tāda nepieciešamība.

Tāpat tiesā bija saņemti vairāki rakstveida lūgumi, ko iesniedzis apsūdzētais biznesa konsultants Andrejs Livanovičs un SIA "Energy Consulting". Tiesa lietas dalībniekus iepazīstināja ar lūgumu saturu un nolēma to ieskenētas kopijas viņiem nosūtīt. Par pieteiktajiem lūgumiem tiesa lems šodien, kā arī, ja par saņemtajiem lūgumiem izdosies ātri izlemt, tad prokurore paspēs nolasīt īsu apsūdzību.

Jau ziņots, ka šajā lietā uz apsūdzēto sola sēdušies biznesa konsultants Andrejs Livanovičs, bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons un kādreizējais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko, Miķelsona znots Kristaps Štrauss un ekonomists un uzņēmējs Andris Deniņš , kā arī Mehdi Haji Javad, Roberto Gerosa, Jevgenijs Levins, Ēriks Priednieks, Jūlija Mogiļevska, Maksims Ter-Oganesovs un Jānis Muktupāvels.

Lietu skata tiesnesis Andis Celms.

Arī ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena tiesai lietu nosūtīja 2017. gada 20. jūnijā. Kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu laikā no 2004. gada 8. jūnija līdz 2010. gada 3. martam saistībā ar Rīgas otrās Termoelektrocentrāles (TEC-2) abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem.

Tie ir seši "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma "Alstom" starpā noslēgti līgumi kopumā par 8 349 376 eiro, "Latvenergo" un Spānijas uzņēmuma "Iberdrola" starpā noslēgti Rīgas TEC-2 pirmās kārtas būvniecības līgumi par 177 863 607,11 eiro un apkopes un uzturēšanas līgums par 95 000 000 eiro. Tāpat apsūdzības saistītas ar "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma "Gama" Rīgas TEC-2 otrās kārtas būvniecības līgumu par 289 596 131 eiro un 57 892 156 ASV dolāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!