Foto: F64
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu - aktīvistam Valentīnam Jeremejevam, kurš 9. decembrī tika aizturēts saistībā ar viņa izplatītajām, iespējams, viltus ziņām, taču, iemaksājot 50 000 eiro lielu drošības naudu, Jeremejevs var tikt atbrīvots no apcietinājuma, noskaidroja portāls "Delfi".

Drošības naudu nepieciešams iemaksāt līdz 10. janvārim.

Jeremejevu Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa vakar aizturēja aizdomās par viltus ziņu izplatīšanu vietnē "Facebook". Šajā pašā kriminālprocesā tika aizturēta arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšere Marina Kornatovska.

Kornatovskai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

VP, neatklājot aizturēto vārdus, iepriekš norādīja, ka abi aizturēti iepriekš uzsāktā kriminālprocesā saistībā ar "Facebook" publicētām ar sabiedrības drošības apdraudējumu saistītām viltus ziņām par Covid-19 infekciju, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi, neizpratni par likumību un kas ir vērstas pret epidemioloģisko drošību.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas, proti, par huligānismu. Krimināllikums par šādu pārkāpumu kā sodu paredz piemērot ieslodzījumu ar termiņu līdz diviem gadiem.

Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un izmeklēšanas interesēs policija plašāku informāciju nesniedz.

Kornatovskas aizturēšana sekoja apmēram nedēļu pēc tam, kad viņa sociālajā platformā "Facebook" publicēja video, kurā pauda vairākus nepatiesus faktus par Covid-19 ārstēšanu. RAKUS pārstāvji šīs ziņas nekavējoties noliedza.

Savukārt RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis otrdien raidījumā LTV raidījumā "1:1" norādīja, ka RAKUS ir vērsusies VP ar lūgumu izvērtēt, vai ārsta palīdzes (feldšeres) Marinas rīcībā, paužot nepatiesu informāciju, nav konstatējami likumpārkāpumi. Tāpat slimnīcā par notikušo arī uzsākta dienesta pārbaude. Marina darbu slimnīcā turpina strādāt, taču ir pārcelta uz citu vienību.

Pēc sociālajos tīklos publicētājiem audio un video ierakstiem ar feldšeri Marinu, RAKUS pilnībā norobežojās no tur izskanējušajiem apgalvojumiem, "kuros tiek izplatīta nepatiesa un melīga informācija par Covid-19 pacientu ārstēšanu un mediķu darbu".

Jeremejevs regulāri nonācis faktu pārbaudītāju uzmanības lokā. Gan "Delfi", gan "Re:chek" vairākos rakstos vēstījuši par viņa izplatīto dezinformāciju, skaidrojot, kāpēc tur paustā informācija ir maldinoša. Viņš publicējis viltus ziņas par ēdināšanu skolās, Covid-19 bīstamību Latvijā, jaunu nodokļu ieviešanuun citiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!