Foto: F64
Rīgas apgabaltiesā vēl nav saņemtas ziņas par apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam piespriestās piespiedu naudas 180 latu apmērā samaksu, portāls "Delfi" uzzināja tiesas kancelejā. Piespiedu nauda par prokuroram veltītiem aizskarošiem izteicieniem bija jāmaksā līdz pirmdienai.

Taču tiesa vēl šīs summas piedziņu tiesu izpildītājiem nav nodevusi. Portāls "Delfi" tiesā noskaidroja – to, ka nauda ir samaksāta tiesa var uzzināt tikai tad, kad saņem maksājuma dokumentus, jo summa tiek ieskaitīta Valsts kases, nevis tiesas kontā.

Portālam "Delfi" neoficiāli ir zināms, ka gadījumos, ja nākamā tiesas sēde apsūdzētajam gaidāma tuvākajā laikā, tad tiesa nesteidzas ar naudas piedziņu, bet gan tiesas sēdes laikā noskaidro, vai nauda ir samaksāta. Nereti tieši tiesas sēdē tiek iesniegti norēķinu apliecinoši dokumenti.

Arī no Lemberga advokāta Raimonda Krastiņa portālam "Delfi" neizdevās noskaidrot, vai apsūdzētais naudu jau samaksājis. Advokāts telefonsarunā ar portālu "Delfi" paskaidroja, ka ir devies slēpot un neko nezina par šo jautājumi. Iepriekš tieši Krastiņš tiesā iesniedza sūdzību par piespiedu naudas piemērošanu viņa klientam, taču viņa sūdzība noraidīta. Savukārt ar Lembergu sazināties nav izdevies.

Savukārt Valsts kases pārstāve Gunita Sapožņikova portālam "Delfi" paskaidroja, ka atbilstoši Administratīvā procesa likumam persona, kurai uzlikta piespiedu nauda, 30 dienu laikā pēc tam, kad saņemts lēmums par piespiedu naudas uzlikšanu, iesniedz tiesā piespiedu naudas samaksu apliecinošus dokumentus. Līdz ar to, informācija par piespiedu naudas samaksas faktu ir tiesas, kura uzlikusi attiecīgo procesuālo piespiedu līdzekli, rīcībā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Lembergs ar 180 latu naudassodu sodīts par to, ka tiesas sēdē vairakkārt pārtrauca prokuroru. Kādā brīdī diskusijas karstumā Ventspils mērs prokuroram arī sacījis: "Stāvi pie ratiem, te tev nav prokuratūra!".

Lembergs krimināllietā apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, "naudas atmazgāšanu" un dažādiem amata noziegumiem. Tā dēvētajā Lemberga krimināllietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības. Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!