Foto: LETA

2022. gada 28. jūnijā Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai nodeva krimināllietu Latvijas Universitātes (LU) rektora apsūdzībā par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Apsūdzētais LU rektors Indriķis Muižnieks, būdams valsts amatpersona, 2019. gadā ar četriem LU darbiniekiem noslēdza vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu pēc pušu vienošanās.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, izbeidzot darba tiesiskās attiecības pēc savstarpējas vienošanās, atlaišanas pabalstu var izmaksāt 70 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās mēneša vidējās izpeļņas, taču LU rektors katram no minētajiem darbiniekiem apņēmās izmaksāt atlaišanas kompensāciju četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Tādējādi LU rektors, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, ar ko viņam piešķirtas ekskluzīvas tiesības vienpersoniski pieņemt lēmumus par līgumu un vienošanās slēgšanu, tīši izšķērdēja LU finanšu līdzekļus, nodarot tai materiālos zaudējumus 63 379,24 eiro.

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka iepriekš komentējot sev izvirzīto apsūdzību, Muižnieks bija pārliecināts par savas un savu kolēģu rīcības likumību jautājumā par kompensāciju izmaksu LU darbiniekiem, komentējot prokuratūras uzrādīto apsūdzību, medijiem izplatītajā paziņojumā uzsver Muižnieks.

"Jautājumā par apsūdzības rakstā minēto kompensāciju izmaksu LU darbiniekiem, esmu pārliecināts, ka mana un manu kolēģu rīcība 2019. gada augustā, slēdzot vienošanos par konfidencialitāti, pārtraucot darba attiecības ar LU, bija likumīga un Latvijas Universitātes interesēs," paziņojumā uzsver Muižnieks.

Par to liecinot 2020. gada janvāra Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmums atzīt izmaksāto naudu par likumīgu, kā arī Valsts kontroles padomes 2021. gada aprīļa un 2022. gada maija lēmumi.

Viņš arī uzsver, ka ir ieinteresēts, lai minētā lieta tiktu pabeigta iespējami ātri tiesiskā, likumā noteiktā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!