Foto: LETA

Tiesai nodota krimināllieta, kurā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu apsūdzēts bijušais "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs.

Prokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka novembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu, kurā apsūdzēts bijušais "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājs. Viņam apsūdzības uzrādītas par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, izdarīja tīšas darbības, kas pārsniedz valsts amatpersonai ar likumu un noteiktu uzdevumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas, ar šīm darbībām radot būtisku kaitējumu valsts varai, pārvaldības kārtībai un ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, izraisot smagas sekas.

Viņam apsūdzība celta arī par dokumentu viltošanu, viltotu dokumentu apzinātu izsniegšanu un izmantošanu, norāda prokuratūrā.

Prokuratūras apsūdzība liecina, ka apsūdzētā 2011.gada maijā SIA "Rīgas nami" vārdā noslēgtais līgums ar SIA "Zeus" atzīts kā faktiski noslēgts aizdevuma līgums, kas neatbilstoši patiesajai darījuma būtībai noformēts kā pakalpojuma līgums par valūtas kursa vadību un finanšu līdzekļu konvertāciju. Tādā veidā apsūdzētais pārsniedzis savas pilnvaras, jo atbilstoši SIA "Rīgas nami" statūtiem un saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu" apsūdzētajam nebija tiesību SIA "Rīgas nami" vārdā izsniegt jebkāda veida aizdevumus, uzskata prokuratūra. Tā kā SIA "Zeus" savas saistības atbilstoši līguma nosacījumiem neizpildīja, SIA "Rīgas nami" nodarīts mantisks zaudējums lielā 1 263 368,80 latu apmērā.

Turklāt lēmumā atzīts, ka apsūdzētais viltoja SIA "Rīgas nami" grāmatvedības dokumentus, gada pārskatu, apzināti izsniedza un izmantoja viltotus grāmatvedības dokumentus, norada apsūdzētāji.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Centra rajona tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka par uzņēmuma "Rīgas Nami" pazudušo naudu Rīgas domes vadība paziņoja 2012.gada septembra sākumā, vienlaicīgi atstādinot no amata uzņēmuma valdes locekļus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku.

Pērn oktobra sākumā policija aizturējusi Kavacu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Vēlāk tiesa viņu apcietināja, taču jau pēc divām dienām tika iemaksāta tiesas noteikta drošības nauda – 15 000 latu, un Kavacu atbrīvoja.

Kavacam, kā arī otram "Rīgas namu" valdes loceklim Almeram Ludvikam tiek pārmesta augsta riska finanšu darījumu slēgšana ar finanšu starpniecības uzņēmumu "Zeus". Gan Kavacs, gan Ludviks ir izslēgti no Rīgas vicemēra Andra Amerika vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!