Foto: Shutterstock

29. martā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā divas personas no valsts budžeta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veidā izkrāpušas gandrīz miljonu eiro.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka viena persona apsūdzēta par krāpšanu lielā apmērā pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas un pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā.

Savukārt otra persona apsūdzēta par par līdzdalību šajos noziegumos.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, viena apsūdzētā persona savā mantkārībā un uzņēmuma interesēs nolēmusi dokumentāli noformēt darījumus par it kā no Latvijā reģistrēta uzņēmuma saņemtām precēm un norādīt apzināti nepatiesu informāciju uzņēmuma PVN deklarācijās.

Tādējādi nepamatoti ticis samazināts valsts budžetā maksājamā PVN apmērs, mākslīgi palielinot uz nākamo taksācijas periodu novirzāmās summas un ar viltu iegūstot svešu mantu.

Otra apsūdzētā persona atbalstījusi izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un krāpšanu lielā apmērā, proti, iegrāmatojusi rēķinus un PVN deklarāciju priekšnodoklī deklarēja sadzīves tehnikas iegādi, kas faktiski notikusi no citās valstīs reģistrētiem darījumu partneriem.

Prokuratūrā norāda, ka persona apzinājusies savas rīcības pretklikumību.

Ar savām pretlikumīgajām darbībām apsūdzētie nodarījuši zaudējumus valsts budžetam kopsummā 927 443,45 eiro apmērā.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!