Foto: Shutterstock
Pirmdien, 10. decembrī, Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pieņēmis lēmumu par krimināllietas, kurā pie kriminālatbildības saukts bijušā bērnunama "Līkumi" (tagadējais iestādes nosaukums - ģimenes atbalsta centrs "Saulstari") vadītājs Juris Boķis.

Neminot personas vārdu, Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka informēja, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, personai apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pēc Krimināllikuma 317. panta 2. daļas. Apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas.

Bijušais bērnunama vadītājs apsūdzēts par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu par amatpersonas bezdarbību pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas un par viena noziedzīga nodarījuma izdarīšanu par piespiešanu veikt abortu pēc Krimināllikuma 136. panta.

Lieta izskatīšanai nodota Zemgales rajona tiesai Jēkabpilī.

Krimināllikuma 317. panta 2. daļa par pilnvaru pārsniegšanu, ja tas saistīts ar vardarbību vai ar vardarbības piedraudējumu, vai izdarīts mantkārīgā nolūkā, paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Krimināllikuma 319. panta 1. daļa par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu paredz personu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Savukārt par grūtnieces piespiešanu izdarīt abortu, ja rezultātā aborts izdarīts, Krimināllikuma 136. pants paredz kā sodu piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka policija oktobra sākumā lietu nodeva Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Policija norādīja, ka pirmstiesas izmeklēšanā ir ieguldīts liels darbs, kas ir atspoguļots vairākos sējumos un ir nostiprināti pierādījumi, vairāk nekā desmit noziedzīgās epizodēs, laika posmā no 2009. līdz 2015. gadam.

Policija norādīja, ka kriminālprocesa izmeklēšana noritēja ciešā sadarbībā ar uzraugošo prokuroru.

Neilgi pēc lietas nodošanas prokuratūrai prokurors lēma aizdomās turēto personu saukt pie kriminālatbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!