Foto: Shutterstock
2023. gada 31. janvārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta Babītes novada pašvaldības amatpersonai par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, – vairāk nekā 37 000 eiro mantisko zaudējumu pašvaldības kapitālsabiedrībai, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Portāls “Delfi” jau vēstīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja prokuratūrai uzsākt kriminālvajāšanu pret Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrības valsts amatpersonu par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas – gandrīz 38 tūkstošu eiro mantisko zaudējumu pašvaldības kapitālsabiedrībai.

"Delfi" zināms, ka kapitālsabiedrība, pret kuras pārstāvi lūdz sākt kriminālvajāšanu, ir "Babītes siltums".

Kā norāda prokuratūra, apsūdzētā valsts amatpersona Babītes novada pašvaldības kapitālsabiedrībai nodarīja mantisko zaudējumu 37 561,84 eiro.

Jau vēstīts, ka KNAB kriminālprocesu uzsāka 2021. gada 4. novembrī aizdomās par iespējamu Krimināllikuma 318. panta trešajā daļā noteiktā noziedzīgā nodarījuma – dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas – izdarīšanu.

"Delfi" jau vēstīja, ka aizpērn martā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) lūdza Babītes novada domi līdz 17. aprīlim informēt ministriju par veikto un plānoto rīcību, lai novērstu pārkāpumus SIA "Babītes Siltums".

Pārkāpumi tika identificēti pašvaldības pasūtītājā auditā par kapitālsabiedrības 2017.-2019. gada darbību.

Līdzdalības izvērtējumu, funkcionālo un finanšu auditu pašvaldības kapitālsabiedrībā veicis SIA "Pagrabnieces Auditoru Birojs". Auditori "Babītes Siltuma" darbībā un tā pārraudzībā ir konstatējuši būtiskus pārkāpumus, piemēram, nav izstrādāta vidēja termiņa darbības stratēģija, uzņēmumā netiek veikta budžeta plānošana un kontrole, netiek nodrošināta informācijas atklātība.

Tāpat nebija izstrādāta iepirkumu uzraudzības kārtība, kā arī tika pieļauti virkne citu pārkāpumu. Ministrija no auditoru ziņojuma ir secinājusi, ka pārkāpumus laika periodā no 2017.-2019. gadam ir pieļāvusi ne tikai kapitālsabiedrība valde un kapitāla daļu turētājs – tā brīža domes priekšsēdētājs Andrejs Ence, bet arī Babītes novada dome kā kapitālsabiedrības dalībnieks.

Babītes novada domes priekšsēdētājs Aivars Osītis ir informējis ministriju par to, ka jau ir izveidota komisija valdes locekļu un kapitāla daļu turētāja pārstāvja darbības efektivitātes un tiesiskuma izvērtēšanai, kā arī domes pienākumu izpildes izvērtēšanai.

Krimināllieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!