Foto: LETA
14. novembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors nosūtījis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai tā dēvēto "Trasta komercbankas" likvidācijas krimināllietu, kura apvienota ar kriminālprocesu saistībā ar "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesiem.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka 14. novembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors nosūtījis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā apsūdzētas kopā 11 personas par izspiešanu organizētā grupā, piesavināšanos un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu divu uzņēmumu maksātnespējas procesu laikā, nolaidību un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, ja tas izdarīts organizētā grupā. Savukārt pret divām juridiskajām personām sākti procesi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu.

Kopumā personas sauktas pie kriminālatbildības par deviņu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu vai to izdarīšanas atbalstīšanu pēc Krimināllikuma 179. panta 3. daļas, Krimināllikuma 184. panta 3. daļas, Krimināllikuma 195. panta 3. daļas, Krimināllikuma 196. panta 2. daļas un Krimināllikuma 197. panta.

Prokuratūra norāda, ka pirmstiesas kriminālprocesa laikā apvienoti divi kriminālprocesi, un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurori sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbiniekiem veikuši virkni izmeklēšanas darbības, lai tiktu atklāti un vispusīgi izmeklēti apsūdzētajām personām inkriminētie noziedzīgie nodarījumi.

Tiesā portāls "Delfi" noskaidroja, ka lietu sākt skatīt plānots 2019. gada 25. janvārī pulksten 9.

Tiesas kalendārā pieejamā informācija liecina, ka lietā uz apsūdzēto sola sēdīsies Māris Sprūds, Aigars Lūsis, Ilze Gulbe, Oskars Ercens, Vjačeslavs Holmins, Diana Mašina, Jorens Raitums, Guntars Slišāns, Mārtiņš Krūms, Timotijs Džozefs Kellijs (Timothy Joseph Kelly) un Ilmārs Krūms. Lietu iztiesās tiesnesis Imants Dzenis.

Jau ziņots, ka Valsts policija 2017. gada nogalē prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi tā dēvēto AS "Trasta komercbanka" likvidācijas krimināllietu, kurā iesaistīti maksātnespējas administratori, kopumā lūdzot apsūdzēt sešas personas. Vēlāk prokuratūra sešām personām cēla apsūdzības.

2017. gada jūnijā Ģenerālprokuratūra ziņoja, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors veic pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamiem pārkāpumiem "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos.Aģentūra LETA iepriekš ziņoja, ka kriminālprocesā par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumu "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos starp aizdomās turētajiem ir tobrīd no amata atstādinātais maksātnespējas administrators Māris Sprūds, viņa dzīvesbiedre Ilze Gulbe, kā arī bijušais Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis.

Savukārt 2018. gada jūlijā ar Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciālistes Unas Rēķes starpniecību prokurors portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocess par iespējamām nelikumībām "Dzimtā sēta" un "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos un tā sauktā "Trasta komercbankas" krimināllieta ir apvienoti vienā lietvedībā un pie kriminālatbildības ir sauktas 11 personas. Visām personām jau tobrīd bija celtas un izsniegtas apsūdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!