Foto: LETA

Ekonomisko lietu tiesa (ELT) saņēmusi krimināllietu, kurā vairākas personas apsūdzētas tā dēvētajā Kokneses kokaīna lietā, vēsta tiesa sociālajā tīklā "Twitter".

ELT atgādina, ka apsūdzētās personas organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas robežai 1758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

Jau vēstīts, ka 2019. gada janvārī Kokneses novadā kādā privātmājas teritorijā tika uzieta krava ar 42 kartona kastēm, kas tika sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo – "TNT", "Badboys", "Gold" un ar delfīna attēlu. Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēti vairāki Latvijas pilsoņi.

Konfiscētā narkotiskā viela tika nodota ekspertīzes veikšanai, kuras laikā tika apstiprināts, ka esošajā maisījumā kokaīna īpatsvars ir aptuveni 80%, kas nozīmē, ka tam ir ļoti augsta kvalitāte.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka izņemtā kokaīna krava nav bijusi paredzēta Latvijas tirgum, bet gan Latvija izmantota kā tranzītvalsts, lai nogādātu kravu uz citām valstīm.

2019. gadā divās kārtās notika izņemtās kokaīnu saturošās vielas iznīcināšana – tā tika sadedzināta. Kokaīns uz iznīcināšanas vietu tika nogādāts pastiprinātas drošības apstākļos, piesaistot arī pretterorisma vienību "Omega".

TV3 raidījums "Nekā Personīga" iepriekš vēstīja, ka policija saistībā ar šo lietu veikusi kratīšanu Jānim Skrābānam piederošās kompānijas "JS Products" birojā, bet pašam Skrabānam izdevies Latviju pamest.

Tāpat raidījums ziņoja, ka aizdomās par saistību ar šo neatļauto kravu apcietināti trīs cilvēki, viens no tiem – bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods.

Savukārt Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā tika vēstīts, ka divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

Paziņojumā tika skaidrots, ka Latvijas saimniecība kalpojusi kā "loģistikas centrs" narkotiku tālākai izplatīšanai Eiropā. Tāpat paziņojumā norādīts, ka operatīvo darbību rezultātā Latvijā aizturēti pieci cilvēki – Jānis B., Andris E., Edgars E., Imants B. un Agris V. Atbilstoši Ekvadoras policijas publicētajam lomu sadalījumam Andris E. bijis fermas jeb saimniecības īpašnieks, savukārt Jānis B. un Edgars E. nodarbojušies ar kravas pārkraušanu, bet Imants B. nodrošinājis drošību. Turpretim Agrim V. nav norādīta loma noziedzīgajā nodarījumā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecināja, ka Andris E. ir Andris Elsts, savukārt Edgars E. ir Edgars Elsts, kuriem Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa kā drošības līdzekli bija piemērojusi apcietinājumu.

Laikraksts "Staburags" atsaucoties uz vārdā neminētiem Kokneses iedzīvotājiem savulaik vēstīja, ka narkotiku krava atsavināta vecajā fermā "Mazkārkli", kur vēl līdz 8. janvārim notika aktīva rosība. 2013. gadā Staburags publicējis rakstu ar nosaukumu "Pašam sava estrāde un Likteņdārzs", kurā stāstīts par "Mazkārkli" saimniekojušo Andri Elstu. Viņš īpašumā ierīkojis savu paradīzi, kurā pamazām atjaunojis kādreizējo cūku fermu, kurā ir trīs ēkas. Tāpat zem viena jumta iekārtots miteklis saimniekam, darbnīca, ir arī vairākas galdniecības darbiem vajadzīgās iekārtas un granulators.

Raidījums "LNT Ziņas" savulaik vēstīja, ka viens no Kokneses kokaīna lietā aizturētajiem Imants Bunga par saimniecībā glabātajām narkotikām neko neesot zinājis, vien piestrādājis par kurinātāju. "Es tur vispār neko nezinu, ne es tās kastes biju redzējis, nekā. Mēs jau tikai strādnieki. Ej nu taisnojies, ka neko neredzēju, neko nezināju. Apsūdzētais es tāpat esmu pēc diviem pantiem," raidījumam pauda Bunga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!