Foto: LETA
Šī gada 8. jūlijā Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pabeidzis pirmstiesas kriminālprocesu, kurā apsūdzēta valsts amatpersona par to, ka, izmantojot savu dienesta stāvokli, izspieda kukuli, tas ir, materiālu vērtību pirms likumīgas darbības izdarīšanas, un pēc tam kukuli pieņēma, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Una Rēķe.

Dienesta pienākumu izpildes gaitā apsūdzētajam Valsts policijas inspektoram radās aizdomas par kāda autovadītāja transportlīdzekļa vadīšanas spējām. Pēc transportlīdzekļa apturēšanas un tā vadītāja pārbaudes ar alkometru veikšanas, tika noskaidrots, ka, atskaitot alkometra pieļaujamo kļūdu ekspluatācijā, transportlīdzekļa vadītāja izelpā konstatētā alkohola koncentrācija nepārsniedz maksimāli pieļaujamo. Tomēr, nepaziņojot transportlīdzekļa vadītājam par alkometra rādījumam atskaitāmo pieļaujamo kļūdu, apsūdzētais kukuļa izspiešanas nolūkā informēja transportlīdzekļa vadītāju par iespēju samaksāt 200 eiro un izvairīties no administratīvā pārkāpuma protokola sastādīšanas un 680 eiro soda, kā arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšanas uz vienu gadu. Prasīto naudas summu apsūdzētais saņēma.

Tādējādi policists izdarīja sevišķi smagu noziegumu, kas paredzēts Krimināllikuma 320. panta ceturtajā daļā. Lieta nodota izskatīšanai Ekonomisko lietu tiesai.

Krimināllikuma 320. panta ceturtā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz vienpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!