Foto: LETA
Rīgas tiesas apgabala prokuratūra trešdien nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu apsūdzēts bijušais Ādažu domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks.

Prokuratūra informē, ka, izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, prokuratūra atzinusi tos par pietiekamiem, lai uzturētu valsts apsūdzību, un pieņēmusi lēmumu par krimināllietas, kurā apsūdzēts bijušais Ādažu novada domes priekšsēdētājs, nodošanu tiesai. Lieta nodota Rīgas rajona tiesai.

Saskaņā ar apsūdzību krimināllietā viena persona saukta pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Apsūdzētā persona laikā posmā no 2009. gada novembra līdz 2010. gada februārim nelikumīgi veica piemaksas pie darba algas desmit domes darbiniekiem, pārsniedzot likumā noteikto piemaksas apmēru. Kopumā pašvaldībai tika nodarīti zaudējumi 11 740 latu apmērā.

Neviena persona šajā lietā nav atzīta par cietušo, jo Ādažu novada pašvaldība atteicās būt par cietušo kriminālprocesā un nepieteica materiālo kompensāciju.

Sods par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt piecdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā. Prokuratūra uzsver, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) 23.februārī Breidaku atstādināja no mēra amata par Ādažu novada domes rīcību ar pašvaldības mantu un finanšu līdzekļiem.

Pārkāpumi saistīti gan ar Valsts kasē ņemto aizņēmumu neatbilstošu izlietojumu, gan neatļautu piemaksu maksāšanu darbiniekiem, kā arī ēkas Gaujas ielā 33a, Ādažos, pirkumu, neizvērtējot pirkuma lietderību, ēkas cenas un maksājumu procentu atbilstību situācijai tirgū. Turklāt, nolemjot iegādāties šo ēku, novada dome uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kurām nav seguma pašvaldības budžetā. Visi materiāli nosūtīti arī prokuratūrai.

Tā visa dēļ pagājušā gada nogalē Finanšu ministrijai nācās sākt finanšu stabilizācijas procesu Ādažu novada pašvaldībā, un novada dome daļu līdzekļu ikdienas izdevumiem saņēma no Valsts kases aizdevumu veidā. Pašlaik Ādažu pašvaldības finanšu situācija ir sakārtota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!