Foto: Shutterstock
Šonedēļ, 11. februārī, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un citiem noziegumiem apsūdzēta Rīgas 1. medicīnas koledžas direktore, portālu “Delfi” informēja Ģenerālprokuratūrā.

Apsūdzētā laikā no 2011. gada līdz 2017. gadam, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, bez īres līguma noslēgšanas dzīvoja koledžas studentu dienesta viesnīcas ēkā Rīgā, Tomsona ielā 39. Savām personīgajām vajadzībām viņa tur izmantojusi vairākas telpas.

Par dzīvošanu direktore nav maksājusi noteikto īres maksu. Tāpat apsūdzētā atļāvusi dienesta viesnīcas telpās bez maksas uzturēties viņas radiniekiem un citām personām. Tādā veidā valstij nodarīti 55 156 eiro zaudējumi.

Bez tam persona apsūdzēta arī par piesavināšanās atbalstīšanu, proti, koledžas direktore pieļāva, ka citas personas vairākas reizes izmantoja koledžai izsniegto degvielas uzpildes karti. Kopā viņa atbalstīja piesavināšanos gandrīz 400 eiro apmērā.

Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai persona apsūdzēta arī par grāmatvedības dokumentu viltošanu. Proti, viltoti grāmatvedības organizācijas dokumenti, kas apliecina koledžas transportlīdzekļa izmantošanas pamatotību un izdevumus, kā arī parakstīti dokumenti, kuros bija patiesībai neatbilstošas ziņas.

Vēl vienā epizodē persona apsūdzēta par piesavināšanos nelielā apmērā, proti, viņa parakstījusi dokumentu par nesaņemtu pakalpojumu – par sporta nodarbībām, kuras koledžā nebija notikušas, nodarot iestādei materiālo kaitējumu 300 eiro apmērā.

Apsūdzētā saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 318. panta 3. daļas, Krimināllikuma 179. panta 1. daļas un Krimināllikuma 20. panta 4. daļas, kā arī Krimināllikuma 217. panta 1. daļas un Krimināllikuma 180. panta.

Krimināllietā līdzapsūdzētas vēl trīs personas.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Kā ziņots, pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) par piesavināšanos un citiem noziegumiem lūdza prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret piecām personām, tostarp pret Rīgas 1. medicīnas koledžas amatpersonām.

KNAB publicētā infografika liecināja, ka inkriminētas četras dažādas noziedzīgu nodarījumu epizodes. Vienā no tām izglītības iestādes vadītāja parakstījusi dokumentu par nesaņemtu pakalpojumu.

Citā epizodē iestādes vadītāja, viņas radiniece un viena no darbiniecēm panākušas, ka vadītājas radinieces automašīnā sešas reizes iepildīta degviela par, iespējams, izglītības iestādes līdzekļiem. Līdzīgā epizodē vienu reizi degviela iepildīta kāda darbinieka automašīnā.

Savukārt no ceturtās epizodes vizuālā raksturojuma iespējams noprast, ka dienesta viesnīcas vadītāja iestādes vadītājai un viņas radiniecei nodrošināja dienesta viesnīcā istabas, par kuru izmantošanu netika maksāts.

Iepriekš Rīgas 1.medicīnas koledžas direktore bijusi Inese Bunga. Jau 2018. gada izskaņā izglītības iestādes mājaslapā pieejamā informācija liecināja, ka iecelta direktora pienākumu izpildītāja. Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja koledžā, Bunga no amata atstādināta, sīkāk nekomentējot, vai tas noticis sāktā kriminālprocesa dēļ.

Valsts kontrole (VK) pērn pavasarī, atsaucoties uz KNAB sniegto informāciju, vēstīja, ka birojā 2017.gada nogalē ir sākts kriminālprocess par Rīgas 1.medicīnas koledžas darbinieces dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, jo darbiniece ilglaicīgi izmantojusi vairākas telpas dienesta viesnīcā Rīgā, Tomsona ielā 39, par tām īres maksu nemaksājot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!