Foto: F64

Otrdien, 15. februārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzība celta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonai par to, ka viņš, pildot dienesta pienākumus, pielietojis vardarbību, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Kā informē prokuratūrā, policists bez likumīga pamata, acīmredzami pārsniedzot viņam kā valsts amatpersonai piešķirtās tiesības un pilnvaras, nepamatoti pret cietušo pielietoja vardarbību.

Saskaņā ar apsūdzību minētā amatpersona, kuras pienākumos ietilpa sabiedriskās drošības un kārtības nodrošināšana, saņēma izsaukumu saistībā ar konfliktu kādā daudzdzīvokļu namā. Ierodoties pie iespējamā konflikta iniciatora, minētā policists, saņemot atteikumu ienākt privātpersonas dzīvesvietā, rīkojās pretlikumīgi, nesamērīgi pielietojot fizisku spēku pret privātpersonu, kā rezultātā tai nodarītas fiziskas ciešanas.

Pēc Iekšējās drošības biroja (IDB) veiktās izmeklēšanas prokurore personu ir saukusi pie kriminālatbildības par noziedzīga nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 317. panta otrajā daļā, izdarīšanu, kur sankcija paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu un naudas sodu.

Prokurore, izvērtējot izdarītā noziedzīgā nodarījuma smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un piespriest viņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem. Prokurore, gūstot pārliecību, ka apsūdzētais, neizciešot reālu brīvības atņemšanas sodu, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, atzina par iespējamu lūgt tiesu apsūdzēto notiesāt nosacīti atbilstoši Krimināllikuma 55. panta nosacījumiem.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!