Augstākā tiesa trešdien atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru par vainīgu tīšā slepkavībā tika atzīts Mihails Balmasovs, un atbrīvoja viņu tiesas zālē.
Balmasovu apsūdzēja par to, ka viņš 1998.gada maijā mēģināja noslepkavot "haritonovieti" Aleksandru Dudkinu, kurš, neraugoties uz piecām saņemtajām lodēm, brīnumainā kārtā izdzīvoja.

Tiesa pilnībā attaisnoja arī Mihaila Balmasova brāli Andreju, kuru Rīgas apgabaltiesa bija atzinusi par vainīgu dokumentu viltošanā, turklāt viņš pats bija atzinis savu vainu šajā noziegumā. Ar tiesas spriedumu viņam atcelts piemērotais drošības līdzeklis - paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Augstākās tiesas spriedums pārsūdzams vienīgi kasācijas kārtībā. Prokurors Ivars Krauze pēc tiesas sēdes vēl nevarēja pateikt, vai pārsūdzēs spriedumu, sakot, ka izlems par to pēc pilna teksta saņemšanas.

Augstākā tiesa noraidīja prokurora lūgumu par rokrakstu ekspertīzes norīkošanu kādai no lieciniecēm, kā arī odoroloģiskās ekspertīzes izdarīšanu Lietuvā, salīdzinot brāļu Balmasovu smaržu ar tiem paraugiem, kas tika paņemti no automašīnas sēdekļa, ar kuru brauca slepkavas.

Minētā lieciniece bija viena no pieaicinātajām, kad tika ņemti šie smaržu paraugi. Viņa trešdien tiesā sniedza pretrunīgas liecības un paziņoja, ka nav parakstījusi protoklu kā pieaicinātā persona un vispār nav piedalījusies mašīnas apskatē. Viņa noliedza savu parakstu dokumentos un sacīja, ka piedalījusies kaut kādā apskatē gadu vēlāk un arī tad patiesībā tikai izgājusi pastaigāties ar kaķi. Savukārt otra šajā apskatē pieaicinātā persona ir mirusi.

Advokātiem līdz ar to radās pamats apšaubīt iepriekšējās odoroloģiskās ekspertīzes rezultātus. Turklāt, lai arī brāļu Balmasovu smaržu ekspertīzē atpazinuši četri suņi, pēc Latvijas likumiem, šāds slēdziens nevar būt procesuāls pierādījums tiesā.

Tiesas procesā savas pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecibas mainīja arī liecinieks, kurš atpazina Balmasovu kā personu, kas redzēta uzbrukuma vietā. Viņš sākumā atpazīšanā bija precīzi norādījis uz aizturēto, taču vēlāk tiesā teica, ka Balmasovs tikai pēc auguma un vaibstiem izskatās līdzīgs notikuma vietā redzētajam cilvēkam. Apgalvot to, ka redzējis tieši viņu, liecinieks nevarēja.

Tiesa pagājušā gada septembrī slepkavības mēģinājumā atzina par vainīgu tikai brāli Mihailu, piespriežot viņam piecu gadu cietumsodu. Andreju, kurš tika apsūdzēts kā līdzdalībnieks, epizodē par piedalīšanos slepkavības mēģinājumā attaisnoja un piesprieda nosacītu sodu par pases viltošanu.

Par šo Rīgas apgabaltiesas spriedumu apelācijas sūdzību bija iesniedzis Balmasovs, bet protestu - prokurors, kurš uzskatīja, ka tiesa nepamatoti pārkvalificējusi apsūdzību un piespriedusi pārāk maigus sodus.

1967.gadā dzimušo Andreju un 1972.gadā dzimušo Mihailu Balmasovus policija aizturēja 1998.gada 1.decembrī.

Saskaņā ar prokuratūras versiju viņi 1998.gada maijā mēģināja noslepkavot "haritonovieti" Dudkinu. Andrejs neilgi pirms slepkavības nopircis Rumbulā automašīnu BMW, kas izmantota uzbrukumā un tūlīt pēc tam pamesta. Šāvējs bijis jaunākais brālis Mihails, bet Andrejs viņu gaidījis mašīnā.

Balmasovi apgalvoja, ka Dudkinu gan pazīst, tomēr nekad uz viņu nav šāvuši un neatceras, ko darījuši attiecīgajā datumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!