Rīgas apgabaltiesa ceturtdien turpināja izskatīt krimināllietu par apmēram 30 noziegumiem, tostarp Rīgas Veterinārās pārvaldes priekšnieka Artūra Fokina un Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja bijušā priekšnieka vietnieka Vsevoloda Levina dēla slepkavībām. Pret sešiem jauniešiem ierosinātās krimināllietas epizodes par triju cilvēku slepkavības mēģinājumu izskatīšana noritēja ļoti emocionālā gaisotnē.
BNS novēroja, ka, sniedzot liecību, asaras lija gan cietušajai Ellai Graudiņai, gan arīdzan tiesājamajai Viktorijai Maliginai. Lai gan Maligina nav apsūdzēta tieši šajā epizodē un tajā prokuratūra vaino viņas draugu Vasīliju Burlakovu, kā arī Sergeju Kivliņu un Vili Sprudzānu, viņa tomēr nespēja nejust līdzi cietušās pārdzīvojumiem.

Pēc Jāņu svinēšanas četri draugi Viktors Paradjins, Līva Bože, kā arī laulātie Ella un Atis Graudiņi devās aplūkot Paradjina dzīvoklī veikto remontu. Piebraucot pie ēkas, dzīvokļa saimnieks palika automašīnā, lai sarunātos ar tikko satiktajiem paziņām, bet pārējie devās uz viņa dzīvokli.

Iegājuši dzīvoklī, viņi nedaudz uzkavējās priekšnamā, virtuvē un tualetes telpā, bet pēc tam grasījās doties aplūkot dzīvojamo istabu. Tajā brīdī jauniešiem uzbruka trīs maskējušies vīrieši, kuri bija noslēpušies dzīvojamajā istabā. Tā kā viņi gaidīja Paradjinu, tad, ieraugot, ka nācējs nav viņš, centās izkļūt no dzīvokļa.

Graudiņš un Bože atradās iebrucēju ceļā, tāpēc viņi iešāva Graudiņam mugurā un, kad viņš nokrita, trīs reizes iedūra ar nazi, trāpot rokā un krūškurvī sirds rajonā.

Savukārt meitenei uzbrucēji iedūra ar nazi rokā un kājā. Prokurors apsūdzības rakstā norādījis, ka uzbrucēji vairākas reizes mēģināja šaut uz meiteni, bet ierocis nedarbojās. Arī Bože liecināja, ka, paceļot galvu, pamanījusi uz sevi nomērķētu ieroci.

Trešā meitene Ella Graudiņa notikumu laikā atradās virtuvē, paslēpusies aiz kādas lielas kastes. Viņa, pamanot notiekošo, atbēga uz virtuvi, no kuras tikko bija izgājusi. "Ja es uzbrucējiem arī būtu gadījusies ceļā, viņi sadurtu un šautu arī uz mani," emocionāli sacīja cietusī. Viņa vēl joprojām nav atguvusies no emocionālā šoka un tiesā raudot stāstīja, kā uzbrucēji šāvuši un dūruši viņas vīram un māsai. Notikuma laikā Graudiņa gaidīja bērniņu.

"Es vēl tagad ļoti baidos no viņiem. Es nespēju uzturēties viena pati telpās," satriekti teica cietusī, un tiesa izrādīja līdzcietību, lūdzot procesa dalībniekus meitenei neuzdot traumējošus jautājumus.

Tiesājamie jau ilgāku laiku bija novērojuši Paradjina dzīvokli un izsekojuši viņu. Nolēmuši uzbrukt, viņi apbruņojās ar pistolēm un nazi un gaidīja Paradjinu kāpņu telpā pie viņa dzīvokļa durvīm. Toreiz viņš mājās nepārnāca. Otrajā reizē tiesājamajiem izdevās uzbrukt Paradjinam. Viņi sāka jaunieti sist, bet viņš neapjuka un sāka skaļi kliegt un saukt palīgā. Tā kā tiesājamajiem neizdevās Paradjinu apklusināt, viņi iedūra viņam ar nazi, nolaupīja naudu un narkotikas un aizbēga.

Trešajā uzbrukuma reizē, kad dzīvoklī ieradās Paradjina draugi, tiesājamie dzīvoklī ēkas augšējā stāvā bija iekļuvuši, pa virvi nolaižoties uz lodžijas.

Noziedzīgajai grupai inkriminētas četras slepkavības, divi slepkavību mēģinājumi un smagu miesas bojājumu nodarīšana, kā arī četras bruņotas laupīšanas, divi sprādzieni un 13 dzīvokļu zādzības.

Iepriekš tiesa jau izskatījusi vairākas šīs krimināllietas epizodes, tostarp Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja bijušā priekšnieka vietnieka Vsevoloda Levina dēla Vladislava slepkavību, par ko apsūdzēti Burlakovs un Maligina. Par dažādiem noziegumiem apsūdzēti arī Ruslans Maļcevs, Vladimirs Kostins, Kivliņš un Sprudzāns.

Nākamā tiesas sēde notiks 12.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!