Foto: LETA

Tieslietu padome pirmdien nolēmusi nevirzīt izskatīšanai Saeimā līdzšinējā Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda lūgumu atbrīvot viņu no tiesneša amata veselības stāvokļa dēļ, portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas (AT) pārstāve Rasma Zvejniece.

Zvejniece norādīja, ka iesniegtie dokumenti, kas raksturoja tiesneša veselības stāvokli, nebija pietiekami un likumam atbilstoši, lai Tieslietu padome šobrīd virzītu tālāk šādu jautājumu. Sīkākus komentārus par pirmdien lemto AT pagaidām nesniedz.

Strazdu augusta sākumā aizturēja korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un pār viņu gulst aizdomu ēna fiktīvā darbinieku nostrādināšanā. Pēc aizturēšanas tiesnesim strauji pasliktinājusies veselība un tas liedzot viņam pildīt tiesneša pienākumus, tāpēc viņš vērsies Tieslietu padomē, lūdzot ļaut atstāt tiesneša amatu.

Aizvadītajā nedēļā bija ziņas, ka Strazds ievietots slimnīcā. 

Jau ziņots, ka Strazds sasirga pēc divu dienu viesošanās KNAB. Birojs viņam neliedza pildīt tiesneša pienākumus, bet gan aizliedza ieņemt tiesas priekšsēdētāja amatu.

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrojis, ka Rīgas pilsētas Zemgales tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs. Tiesas priekšsēdētājam atbalstu sniedzis augstāka līmeņa tiesas tiesnesis, uzskata KNAB.

KNAB viesojās arī Rīgas apgabaltiesā, un pēc KNAB vizītes sasirga Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu pieņēma Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Zināms, ka KNAB abu tiesnešu kabinetos veicis kratīšanu. Izmeklēšanas interesēs patlaban sīkāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!