Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs publiski pausto informāciju par iespējamo interešu konfliktu Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģijas priekšsēdētājai Līgai Blūmiņai izmantojot uz advokātu biroja "Ecovis Convents" vārda reģistrētu automašīnu "Porsche Cayenne", portālam "Delfi" norādīja biroja preses pārstāve Laura Dūša.

Pēc informācijas izvērtēšanas birojs lems par tālākās pārbaudes nepieciešamību.

Trešdien Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģijas priekšsēdētāja Līga Blūmiņa izmanto advokātu birojam "Ecovis Convents" piederošu automašīnu. Lai arī advokātu birojā strādā Līgas Blūmiņas bērnu tēvs Aivars Blūmiņš, birojs pārstāv vienu no atbildētājiem - "Homburg Zolitūde" - tā dēvētajā Zolitūdes traģēdijas civillietā, ko skata Rīgas apgabaltiesā.

Līdz ar to Zolitūdes traģēdijā cietušo advokāts Aldis Gobzems civilprasības izskatīšanu pret uzņēmumiem "Maxima Latvija" un "Homburg Zolitūde" lūdzis pārcelt no Rīgas apgabaltiesas uz citu tiesu norādot, ka jau fakts, ka Civillietu kolēģijas priekšsēdētāja izmanto šim advokātu birojam piederošu automašīnu, liek apšaubīt tiesas objektivitāti Zolitūdes lietās. Ar iesniegumu par civillietas nodošanu citai tiesai Rīgas apgabaltiesā Gobzems vērsies trešdien.

Advokāts raidījumam stāstījis, ka Blūmiņa kā Civillietu kolēģijas priekšsēdētāja - kā augsti stāvoša amatpersona, vismaz teorētiski varot ietekmēt arī citu tiesnešu darbu. Tādējādi viņam radušās bažas par "šo iespējamo neobjektivitāti vai iespējamās šaubas par taisnīgu risinājumu".

Gobzems paudis viedokli, ka Rīgas apgabaltiesā tāpēc nedrīkstētu skatīt nevienu Zolitūdes traģēdijas lietu.
Savukārt pati Blūmiņa uzsvērusi: minētie apstākļi nevar būt šķērslis lietu izskatīšanai, jo tiesneši lēmumus pieņem neatkarīgi no priekšsēdētājiem.

"Likums par tiesu varu, kas reglamentē attiecības tiesu lietās, nepieļauj nekādu iejaukšanos tiesu lietu spriešanā. Un likuma panti, kas reglamentē tiesu priekšsēdētāju rīcību, neizslēdz nekādu rīcību, līdz ar to iejaukšanās tiesu lietu spriešanā nav pieļaujama," raidījumam atzinusi Blūmiņa.
Tāpat tiesnese norādījusi, ka arī no ētiskā viedokļa problēmu neesot.

Vienlaikus tiesnese atzinusi, ka, pretendējot uz apgabaltiesas Civillietu kolēģijas priekšsēdētāja amatu, notikusi diskusija par to, viņas dzīvesbiedrs un bērnu tēvs ir zvērināts advokāts. Raidījums norāda, ka toreiz sarunās esot panākta vienošanās, ka advokāts Blūmiņš pēc iespējas izvairīsies no lietu skatīšanas Rīgas apgabaltiesā, bet biroju tajā pārstāvēs kāds cits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!