Foto: LETA
Zvērinātam tiesu izpildītājam Rolandam Veinbergam, kura vārds izskanējis saistībā ar iespējamu īpašumu izkrāpšanu, Valsts policijā (VP) piemērots aizdomās turētā statuss kādā krimināllietā, noskaidroja portāls "Delfi".

VP portālam "Delfi", neminot personas vārdu, norādīja, ka kriminālprocesā vienai personai piemērots aizdomā turētā statuss un drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Kriminālprocess kvalificēts atbilstoši Krimināllikuma 177. panta trešajai daļai un 318. pantam, proti, par krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tāpat kriminālprocesa ietvaros ir aizturēta vēl viena persona.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) savā "Twitter" profilā vēsta, ka ir saņēmis šādu informāciju no VP. Tiklīdz būs izpildītas visas formālās juridiskās prasības, Bordāns parakstīs lēmumu par Veinberga atstādināšanu no zvērinātu tiesu izpildītāja amata.


Savukārt Rīgas Namu pārvaldnieka (RNP) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis šodien notikušajā Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē atklāja, ka 19. janvārī pabeigta dienesta pārbaude RNP, kuras rezultātā nolemts trīs darbiniekus saukt pie disciplināratbildības. Šīs pārbaudes rezultāti nosūtīti gan Valsts policijai, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Savukārt par amatpersonas iespējamu negodīgu rīcību informēts KNAB.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (LZTIP) portālam "Delfi" norādīja, ka Veinbergam līdz 27. janvārim padomei jāsniedz paskaidrojumus LZTIP uzsāktajā pārbaudes lietā par Veinberga rīcību ar 89 gadus vecajai sirmgalvei Eleonorai Ļaksai piederošo īpašumu.

Pēc paskaidrojumu saņemšanas LZTIP izvērtēs lietas apstākļus. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumā pret tiesu izpildītāju tiks ierosināta disciplinārlieta, kā arī lemts jautājums par ierosinājumu tieslietu ministram atcelt tiesu izpildītāju no amata.

Padomē arī norādīja, ka zvērināti tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir nodrošināt tiesiskās kārtības ievērošanu valstī. Tāpēc jebkura tiesu izpildītāja rīcība, kas pārkāpj likumu vai tiesu izpildītāju ētikas normas un var radīt kaitējumu iedzīvotājiem, ir profesionāli jāizvērtē un nedrīkst palikt nesodīta.

Paskaidrojumu pieprasīšana ir pirmais solis, kas jāveic, ievērojot oficiāli likumā noteikto procedūru disciplinārlietas ierosināšanai pret tiesu izpildītāju. Pēc paskaidrojumu saņemšanas LZTIP izvērtē lietas apstākļus un pārkāpumu konstatēšanas gadījumā pret tiesu izpildītāju ierosina disciplinārlietu, kā arī lemj par tiesu izpildītāja atbilstību ieņemamajam amatam.

Jau vēstīts, ka Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu – 28 000 eiro, un policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš norādīja, ka šī nav pirmā shēma, kurā salīdzinoši neliela parāda dēļ tiek zaudēts mājoklis vai iespaidīgi naudas līdzekļi un kurā centrālā persona ir tiesu izpildītājs Veinbergs.

Viņa rīcība ir tikusi vērtēta arī Tieslietu ministrijā.

Veinbergs raidījumam rakstiski apgalvojis, ka bez dzīvokļa pārdošanas nebūtu iespējams apmierināt piedzinēja prasījumus saprātīgā termiņā, kā arī to, ka likums tieši nenosakot, ko darīt ar atlikumu no summas par izsolē pārdotu dzīvokli.

Veinberga vārds arī parādās portāla "Delfi" apkopotajā pelnošāko tiesu izpildītāju sarakstā, kur viņš ieņēma otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!