Foto: F64

Rīgas apgabaltiesa pirmdien līdz 24. maija plkst. 11 atlika tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas izskatīšanu, jo sēdē tika pieteikts lūgums mainīt Lemberga drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Kā paskaidroja tiesas preses sekretārs Raimonds Ločmelis, šodien lietā tika pieteikti četri jauni lūgumi, tāpēc, lai sagatavotu procesa dalībnieku viedokļus, tiesa atlika lietas izskatīšanu līdz nākamajai nedēļai.

Viņš papildināja, ka Lemberga pārstāve Irina Kauke lūdz mainīt viņam piemēroto drošības līdzekli, proti, aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Savukārt pats Lembergs lūdz lieciniekam precizēt tiesā iesniegto liecību par kompāniju akciju piederību un citiem jautājumiem, kā arī iesniegt dokumentus, kas to apstiprina.

Vēl divus lūgumus pieteica apsūdzētā Anša Sormuļa aizstāvis Jānis Rozenbergs - viņš atkārtoti lūdz aicināt divus aizstāvības lieciniekus, kā arī lietai pievienot divus Šveices tiesas spriedumus.

Paredzēts, ka pēdējie divi apsūdzības liecinieki tiks nopratināti jūnijā.

Iepriekš tiesa apmierināja lūgumu par 13 aizstāvības liecinieku pieaicināšanu. Aizstāvji bija lūguši pieaicināt 102 lieciniekus.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un jau minētais Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!