Foto: Shutterstock

Topošais "līgavainis" no Sīrijas vidzemniecei izkrāpis 13 000 eiro, informēja Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Laiku pa laikam VP tiek saņemti iesniegumi no sievietēm, kuras sociālo tīklu iepazīšanās vietnē ir uzsākušas saraksti ar nepazīstamu vīrieti, kurš, iemantojot uzticību, izkrāpis lielu naudas summu, kas bieži vien mērāma vairākos tūkstošos eiro.

Vaskāne stāstīja, ka šī gada oktobra sākumā VP vērsās kāda sieviete, kurai viņas topošais "līgavainis" izkrāpis ievērojamu naudas summu – 13 000 eiro. Viņu sarakste esot sākusies kādā sociālo tīklu vietnē, taču vēlāk turpinājusies elektroniskajā pastā. Vīrietis stādījies priekšā kā ārsts, kurš pašlaik strādā militārajā zonā Sīrijā. Abu jūtas esot uzplaukušas pēkšņi, tāpēc viņi vēlējušies pēc iespējas ātrāk tikties. Taču, lai to varētu īstenot un vīrietis atlidotu uz Latviju, viņam bija nepieciešama konkrēta naudas summa, ko sieviete viņam esot pārskaitījusi.

Ne vien iepriekš minētais gadījums, bet arī citās reizēs šādas sarakstes parasti beidzas negatīvi –tiklīdz krāpnieks saņem prasīto naudas summu, jebkāda komunikācija ar cietušo tiek pārtraukta, tādējādi nodarot ne tikai sirds sāpes, bet arī finansiālas problēmas, piebilda policijas pārstāve.

Viņa norādīja, ka diemžēl šī nav vienīgā reize, kad sievietes tikušas apkrāptas internetā. Jau iepriekš ziņots par citiem līdzīgiem gadījumiem, kur krāpnieki visbiežāk darbojas pēc vienotas shēmas, proti, izmantojot sociālo tīklu iepazīšanās vietni, uzsāk draudzīgu un sirsnīgu saraksti ar iespējamo cietušo.

Krāpnieks, iemantojot cietušās sievietes uzticību, kādā sarakstē var sākt stāstīt par savām problēmām, kas viņu it kā skar, piemēram, nepieciešama nauda dārgai operācijai vai konkrēta summa, lai atbrauktu atvaļinājumā uz Latviju un līdzīgas. Tāpat krāpnieks cietušajai sievietei sarakstē var minēt par viņam piederošām glabātuvē ievietotām dārglietām, lielu daudzumu dažādu valūtu banknošu, dokumentiem un citām lietām, kurām viņš netiek klāt, jo par to nepieciešams samaksāt, krāpnieciskās pazīmes raksturoja Vaskāne.

Lai nepiedzīvotu nepatīkamus mirkļus, VP aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un pārlieku neuzticēties sociālajos tīklos, iepazīstoties ar svešiniekiem. Tāpat VP atkārtoti atgādina, ka nevajadzētu trešajām personām izpaust savus personīgos datus, tādējādi pakļaujot sevi riskam kļūt par krāpšanas upuri, uzsvēra Vaskāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!