Foto: DELFI
Rīgas rajona tiesā, kurā tiek skatīta lieta par divu bērnu slepkavību Baložos un kurā apsūdzēta abu zēnu māte, āsts reanimatalogs otrdien liecināja: blakus vienam no puisēniem gultiņā atrasta pudelīte ar knupīti, kurā bijis šķidrums ar skābu smaku.

Pudelīti ar skābas smakas šķidrumu atradis uz notikumu vietu izsauktās reanimācijas brigādes vadītājs - ārsts reanimatologs. Viņš liecināja, ka, attaisot pudelīti, no tās nākusi riebīga, skāba smaka. Liecinieks norādīja, ka ir skaidrs, ka tas nebija ūdens, un pieļāva iespēju, ka tas bijis kāds maisījums. Uz apsūdzētās Gintas Voicišas aizstāvja jautājumu, vai šis šķidrums varēja būt zāļu tēja, liecinieks norādīja, ka nemāk to teikt.

Ārsts reanimatologs arī norādīja, ka par šo pudelīti taujājis Voicišai. Apsūdzētā atbildējusi, ka no rīta bijusi poliklīnikā un bērnam ņemtas asins analīzes. Otrs liecinieks savās liecībās arīdzan norādīja, ka jautājis bērna mātei par pudelīti ar šķidrumu un viņa atbildējusi, ka tā ir tēja.

Pudelīte nodota Valsts policijas rīcībā.

Tāpat ārsts reanimatologs, kurš bija brigādes vadītājs, savā liecībā tiesai norādīja: uz viena bērna rokas bijušas injekcijas pēdas. Iespējams, ka šīs pēdas radušās no intravenozas injekcijas.

Šo faktu savās liecībās apstiprināja arī uz notikuma vietu pēdējās ieradušās brigādes automašīnas šoferis, kā arī trešais liecinieks - ārsta palīgs, kurš kopā ar reanimācijas brigādi bija ieradies uz izsaukumu Baložos.

No ārsta palīga liecībām secināms, ka injekcijas pēdas bijušas arī otram bērnam, taču mediķis bērnu nebija apskatījis tuvāk.

Ārsts reanimatologs arīdzan pastāstīja, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests saņēma izsaukumu. Tika ziņots, ka divi bērni atrodas bezsamaņā. Sākumā tika saņemta informācija, ka bērni ir saindējušies. Tomēr bērni atadās klīniskās nāves stāvoklī. Mediķi veica reanimācijas pasākumus, bet bērniem nebija nekādu dzīvības pazīmju un tika konstatēta abu puisēnu bioloģiskā nāve.

Liecinieks arī sacīja, ka visas brigādes, kas bija ieradušā uz notikumu vietu, visus pasākumus veikušas savu kompetenču līmenī. Viss ticis izdarīts pareizi.

Otrdien tiesas sēdē apsūdzēta Voiciša izskatījās mierīga. Liecinieku liecības apsūdzētā klausījās, novērsusi skatienu.

No apsūdzības izriet, ka bērni mātei traucējuši sakārtot personīgo dzīvi. Slepkavība paveikta, bērnus nosmacējot. Ginta Voiciša sevi par vainīgu neatzīst. Atstājusi bērnus istabā vienus, viņa tos vēlāk atradusi jau bez dzīvības pazīmēm.

Tiesu psihiatriskajā ekspertīzē sieviete ir atzīta par pieskaitāmu.

Kopš traģēdijas ir pagājuši 10 mēneši.

Advokāts Normunds Duļevskis apstiprināja, ka sieviete savu vainu neatzīst. Mirušo bērnu māte pirmstiesas procesā ir liecinājusi, ka viņa iegājusi dušā. Pēc dušas iznākusi, lai apskatītos, vai bērniem viss ir kārtībā. Zinot, cik bērni ilgi guļ, viņa izgājusi vēl uz brīdi ārā, taču, kad atgriezusies, atradusi viņus jau bez dzīvības pazīmēm, skaidroja aizstāvis.

"Mans uzdevums šajā lietā ir faktiski ne tik daudz cīnīties par kaut kādu mazāku soda mēru vai cīnīties par Gintas attaisnošanu, bet gan juridiski palīdzēt šo lietu noskaidrot, jo apsūdzētā apgalvo, ka viņa to nav darījusi un vēlas noskaidrot personu, kas to ir izdarījusi," pauda Duļevskis.

Viņš norāda, ka ir būtiskas problēmas saistībā ar ekspertīzēm bērnu nāves cēloņa noteikšanai. Tāpat ir jautājumi, kas rada šaubas par izmeklēšanas kvalitāti.

Savukārt attiecībā uz apsūdzības norādīto, ka Voiciša datorā meklējusi informāciju, kā veikt slepkavību, Duļevskis teica, ka katrā ziņā kategoriski nevar apgalvot to, vai kliente ir vai nav vainīga, kā arī to, vai viņa ir meklējusi šādu informāciju.

"Realizējot aizstāvību, mans uzdevums ir noskaidrot, vai tik tiešām šī informācija, kas ir gūta no Gintas datora atbilst viņas pašas faktiskajām darbībām. Ja viņa pati tik tiešām ir to meklējusi un veikusi tās darbības, kas ir beigušās ar viņas dēlu nonāvēšanu, tad neapšaubāmi, ka viņai ir jāsaņem un viņa saņems sodu. Taču šobrīd par to runāt ir daudz par agru," akcentēja aizstāvis.

Advokāts skaidroja, ka sākotnēji tiks uzklausīti liecinieki no prokuratūras puses. Proti, tos varētu iedalīt četrās grupās - medicīnas personāls, kurš ieradās notikuma vietā un nesekmīgi veica bērnu reanimācijas pasākumus. Otra liecinieku grupa ir kopmītnēs dzīvojošie - kaimiņi. Trešā personu grupa ir daži Voicišas radinieki. Un pēdējā grupa - apsūdzētās dzīvesbiedrs, ar kuru sieviete tikās laika posmā, kad notika bērnu nonāvēšana.

Lietā apsūdzību uztur prokurore Jekaterina Kušakova, kura norādīja: tā kā tiesas process vēl turpinās, plašāku komentāru viņa nesniegs.

Pērn 10.oktobrī Baložos kādā dzīvoklī tika atrasti miruši divi mazi puisēni - pusotru un trīs gadus veci - un aizdomās par bērnu slepkavību tika apcietināta viņu māte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!