Foto: LETA

Šoferis, kura vadītais spēkrats pirmdienas pievakarē Rēzeknes novadā ietriecās kokā un pēc sadursmes ar to iebrauca ezerā, negadījumā bojā ejot vienam no automašīnā esošajiem bērniem, bijis gandrīz trīs promiļu alkohola reibumā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Jau ziņots, ka 10. jūnijā ap pulksten 17.45 kāds 1979. gadā dzimis vīrietis, vadot "Volvo" markas automašīnu pa grants ceļu, netika galā ar tās vadību, ietriecās kokā un pēc sadursmes iebrauca ezerā. Kopumā automašīnā tobrīd atradušies astoņi cilvēki. Policija norāda, ka tas vien ir rupjš ceļu satiksmes noteikumu pārkāpums.

Četri automašīnas pasažieri bija nepilngadīgi. Skaidrojot autovadītāja personību, policisti konstatējuši, ka vīrietim nebija likumā noteiktajā kartībā iegūtu transportlīdzekļa vadīšanas tiesību, automašīna nebija apdrošināta un tai bija kāda cita transportlīdzekļa numurzīmes.

Tāpat, saņemot alkohola koncentrācijas analīzes rezultātus, konstatēts, ka vīrietis pie stūres bija sēdies 2,99 promiļu stiprā alkohola reibumā.

Policija norāda, ka šīs neapdomīgās, bezatbildīgās un pārgalvīgās pieaugušā rīcības rezultātā negadījuma notikuma vietā bojā gāja viens no bērniem. Savukārt vēl trīs, no kuriem divi ir mazgadīgie, turpina ārstēties medicīnas iestādē.

Saistībā ar notikušo Rēzeknes iecirknī sākts kriminālprocess un tiks veiktas nepieciešamās ekspertīzes.

Valsts policija vēlreiz uzsver, ka alkohols un jebkāda veida transportlīdzekļu vadīšana ir divas nesavienojamas lietas, turklāt šīs negadījums kārtējo reizi apstiprina, ka iereibis transportlīdzekļa vadītājs apdraud ne tikai pats savu veselību un dzīvību, bet arī rada draudus citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Tāpat policija norāda, ka pirmsskolas vecuma bērni vēl nav patstāvīgi ceļu satiksmes dalībnieki, par viņiem atbild vecāki, kuriem jārūpējas, lai tiktu ievēroti visi pārvadāšanas noteikumi. Tieši pieaugušie ir tie, kas veido bērnu attieksmi pret drošības noteikumu ievērošanu, vispārliecinošāk – ar savu piemēru, uzsver likumsargi.

Policija arī norāda - pieredze liecina, ka pat nelielas sadursmes gadījumā vai strauji bremzējot automašīnu un mainot braukšanas virzienu, automašīnas salonā nepareizi novietots un nepiesprādzēts bērns var gūt smagas traumas, vai arī zaudēt dzīvību.

Statistikas dati rāda, ka 2018. gadā Latgales reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā kopumā reģistrēti 65 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietušas nepilngadīgas personas. Tostarp 65 personas guvušas vieglus miesas bojājumus, 13 - guva smagus miesas bojājumus, bet trīs cilvēki gājuši bojā.

Vairāk nekā puse, proti, 66% ceļu satiksmes negadījumos cietušo nepilngadīgo bijusi tieši pasažieri. Pagājušogad tie bijuši 43 nepilngadīgie, turklāt pārsvarā bērni vecumā līdz sešiem gadiem (17 personas), un pusaudži vecumā no 14 līdz 17 gadiem (14 personas).

Policija arī atgādina, ka bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 centimetrus, automašīnā drīkst pārvadāt tikai un vienīgi piesprādzētu ar drošības jostu, bērna vecumam un svaram piemērotā sēdeklītī vai uz bērna svaram atbilstoša paliktņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!