Foto: Shutterstock

Pagājušā gada izskaņā Valsts policija pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par piecu traktoru zādzībām Zemgalē un Kurzemē un noskaidrojusi, ka visas šīs zādzības izdarījusi organizēta personu grupa no Lietuvas četru cilvēku sastāvā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Valsts policija 2017. gada jūlijā saņēma informāciju par traktoru zādzību Dobelē. No kāda lauksaimniecības uzņēmuma teritorijas bija nozagti trīs traktori. Izmeklēšanā policisti vienu no nozagtajiem traktoriem atrada netālu no notikuma vietas dīķī.

Likumsargiem bija pamatotas aizdomas, ka nozagtie traktori, iespējams, vairs neatrodas Latvijā teritorijā, tāpēc viņi lūdza Lietuvas kolēģu palīdzību un nozagtā tehnika tika meklēta tur. Veiksmīgas sadarbības rezultātā nozagtie traktori tika atrasti Lietuvas teritorijā.

Aizdomās par zādzībām policija aizturēja organizētu grupu – četrus Lietuvas pilsoņus. Visas aizturētās personas iepriekš nonākušas Lietuvas policijas redzeslokā par analoģiskiem gadījumiem.

Līdzīgi traktoru zādzības gadījumi pagājušā gada vasarā reģistrēti arī Saldus novadā. Tur diviem lauksaimniekiem arī nozagti divi traktori.

Arī šajos gadījumos likumsargi izmeklēšanā noskaidrojuši, ka to izdarījusi tā pati četru personu grupa, kas nozagusi lauksaimniecības tehniku Dobelē. Diemžēl šajā gadījumā nozagtos traktorus nav izdevies atgūt, tādējādi lauksaimniekiem nodarīti zaudējumi 68 000 eiro apmērā.

Visos gadījumos policijā sākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 175. panta 4. daļas – par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā un ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Pagājušā gada decembra vidū Valsts policija pabeigusi izmeklēšanu lietā un nodevusi kriminālprocesu Latvijas Ģenerālprokuratūrai, lai to nosūtītu kriminālvajāšanas sākšanai Lietuvā.

Kopumā Valsts policija 2017. gadā valstī konstatējusi 26 traktortehnikas zādzību gadījumus, no tiem 11 traktorus atgūstot un atdodot īpašniekiem. Aizdomās par traktortehnikas zādzībām kopumā aizturētas astoņas personas, piecas no tām – Lietuvas pilsoņi.

Policija informē, ka traktortehnikas zādzību gadījumos, kā arī prevencijas nolūkos tā regulāri sadarbojas ar Lietuvas un Igaunijas policiju.

Savstarpējā sadarbības rezultātā noskaidrotas vairākas personas un personu grupas, kas tiek pārbaudītas saistībā ar jau notikušām traktortehnikas zādzībām, kā arī tiek veikts darbs, lai noskaidrotu minēto personu plānotos noziedzīgos nodarījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!