Foto: LETA
Divu tranzīta uzņēmumu vadītāja Sergeja Kolmakova advokāts Artūrs Zvejsalnieks otrdien, 25. novembrī, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā pieteica lūgumu par kaitējuma kompensācijas piedziņu no Barkavas pagasta burves Valentīnas Jedušas vairāk nekā 23 500 eiro apmērā.

Zvejsalnieks pieteica 3538 eiro materiālā kaitējuma kompensāciju un 20 000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju. Kā sēdē skaidroja pats Kolmakovs, kaitējuma kompensācija saistīta ar apsardzes nodrošināšanu sev un ģimenes locekļiem draudu izteikšanas laikā no 2012.gada augusta līdz 2013.gada februārim. Tāpat kompensācijas pieprasījums saistīts ar advokāta pakalpojumu nodrošināšanu un morālu spriedzi draudu laikā.

Īsajā apsūdzības izklāstā prokurore minēja, ka draudu īsziņās piesaukti arī mītisku tēli. Kā liecina lietas materiālos esošās īsziņas, to autore Kolmakovam rakstījusi: "Atdod naudu, ko esat parādā." Viņa vairākkārt norādījusi uz, piemēram, velna klātbūtni. Tāpat īsziņās minēts, ka Kolmakovs "astoņus miljonus ne tikai nozadzis, bet arī norēķinās ar svešu naudu", kā arī "Oļegs ir biznesmenis, bet jūs šoferis un vienmēr tāds būsit". Vēl īsziņu autore sola, ka pasargās Kolmakovu no "krievu bandītiem".

Kā portālam "Delfi" pirms tiesas sēdes sacīja apsūdzētā Jeduša, viņa nevienu no lietā iesaistītajiem cilvēkiem nepazīstot, turklāt nemaz nemāk rakstīt īsziņas. "Arī latviešu valodu es zinu slikti, tāpēc latviski nerakstu," sacīja Jeduša. Tiesā savu vainu viņa noliedza, kā arī noliedza to, ka būtu Kolmakovam sūtījusi draudu īsziņas.

Kolmakovs tiesā stāstīja, ka pirmo draudu īsziņu saņēmis 2012.gada augustā, kad ar ģimeni atpūties Francijā. Īsziņas teksts liecinājis, ka persona zina, ka viņš ir devies atvaļinājumā. Vēlāk viņš saņēmis jaunas īsziņas, kuros izteikti draudi gan viņam, gan viņa ģimenei, tāpēc palielinājis apsardzi. "Bērniem tika norīkots šoferis, un arī es vairs nekur negāju viens," norādīja cietušais. Īsziņas viņš saņēmis no dažādiem numuriem. Kopumā Kolmakovs saņēmis aptuveni 30 draudu īsziņas.

Pats Kolmakovs draudus saista ar savu uzņēmējdarbību. "Man nav ienaidnieku un vienīgais strīds ir Oļega Demjanova prasība tiesā par "kolosālu" summu," sacīja uzņēmējs. Viņš norādīja, ka pēc īsziņu saņemšanas vērsies policijā, kur izmeklētāji noteikuši, ka tās sūtītas no Madonas rajona. Turklāt, kad par notiekošo sākuši interesēties likumsargi, Kolmakovs īsziņas vairs nesaņēma.

Kā liecināja Kolmakovs, patlaban viņam piederošā uzņēmuma SIA "Baltic TransOil" bijušais īpašnieks Oļegs Demjanovs 2011.gadā ar prasību vērsies Rīgas rajona tiesā. Prasība tika iesniegta pret Kolmakova diviem uzņēmumiem – jau minēto "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service", kā arī pašu Kolmakovu par astoņu miljonu latu piedziņu. Viņš norādīja, ka lieta joprojām nav sākta skatīt pēc būtības, bet no prasības iesniegšanas brīža Kolmakovs saņēmis spiedienu no dažādiem cilvēkiem ar mērķi strīdā panākt mierizlīgumu. "Es biju gatavs vienoties, bet nebiju gatavs maksāt naudu," sacīja cietušais.

Kolmakovs skaidroja, ka 2006. gadā viņš no Demjanova nopircis 80% uzņēmuma "Baltic TransOil" kapitāldaļu. Savukārt 20% daļu nopirka Oļegs Eglītis, kurš vēlāk savas daļas pārdeva Genādijam Bondarikam. Kolmakovs sacīja, ka pēc tam atlikušos 20% viņš nopircis no Bondarika.

Sēdē cietušais sacīja, ka apsūdzēto Jedušu viņš nepazīst, tāpat viņam nav zināma īsziņās pieminētā Ieva, kā arī viņam nav problēmas ar "krievu bandītiem" un nav vēlmes kādu izputināt, kā acīmredzot bija norādīts īsziņās.

Kolmakovs liecināja, ka Jedušu uz Rīgu un Rīgā vadājis bijušās prokurores Irinas Bogdanovas šoferis. Līdzīgu liecību tiesā sniedza kāds liecinieks, kurš pēc viņa teiktā ir darba attiecībās ar Bogdanovu. Liecinieks norādīja, ka apsūdzēto Jedušu pazīst kopš 2012.gada. Viņam ir zināms, ka Jeduša nodarbojas ar dziedniecību, jo viņa paziņas brālim bijusi galvas trauma, un Jeduša līdzējusi viņam atkopties no komas. Taču tikšanās reizēs viņš ar Jedušu neesot runājis neko konkrētu, vienlaikus viņš sacīja, ka 2012.gadā un 2013.gadā ar Jedušu kontaktējusies arī Bogdanova.

Vēl kāds liecinieks Genādijs Rižins, kas ir galvas traumu guvušā vīrieša brālis, liecināja, ka sākotnēji kāda paziņa viņu informējusi par Bogdanovas vēlmi tikties kādā jautājumā. Pēc kāda laika Rižins ticies ar Bogdanovu, kas viņam jautājusi, vai viņš pazīst Demjanovu. Bogdanova Rižinam sacījusi, ka viņa Demjanovu gribētu satikt, jo viņas rīcībā esot informācija par to, ka pret viņu varētu tikt vērstas nelikumīgas darbības. Rižins norādīja, ka Bogdanova stāstījusi, ka krimināllietā no Kolmakova puses aicinātais liecinieks Jurijs Rjazanskis viltojis dokumentus saistībā ar uzņēmuma daļu pirkumu, un Bogdanova gribot Demjanovam palīdzēt. Uz jautājumu, kā 'Bogdanova zinājusi par Rižina pazīšanos ar Demjanovu, Rižins norādīja, ka bijusī prokurore bijusi informēta par viņa iepriekšējo darba vietu vēl toreizējā Ekonomikas policijā un to, ka viņš bijis pazīstams ar daudziem cilvēkiem.

Rižins sacīja, ka Bogdanova ar Demjanovu tikusies.

Savukārt pēc palīdzības pie Jedušas saistībā ar komā esošo brāli Rižinam vērsties ieteikusi Bogdanova. "Uz Rīgu Jedušu veda Bogdanovas šoferis. Acīmredzot, viņai te bija kādas citas darīšanas un klienti. Kad viņa bija Rīgā, tad uz slimnīcu ar savu auto viņu vedu es pats," liecināja Rižins.

Jau ziņots, ka Jeduša apsūdzēta pēc Krimināllikuma 132. panta – par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu. Par to var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Iepriekš paziņojumā medijiem advokāta Zvejsalnieka birojs norādījis, ka netrūkstot pierādījumu arī Jedušas saistībai ar bijušo Jūrmalas pilsētas prokurori Irinu Bogdanovu, kas apsūdzēta par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu. Pēc advokāta Zvejsalnieka domām Bogdanova ir patiesā Kolmakova uzņēmumu pretlikumīgās pārņemšanas mēģinājumu organizatore no Demjanova puses.

Vēl paziņojumā birojs norādīja, ka Bogdanova "jau labu laiku bijusi cieši saistīta ar tikko par kukuļņemšanu aizturēto un apsūdzēto Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu". Turklāt tiesnese Bērziņa ir viena no pirmajām tiesnesēm, kas skatījusi Oļega Demjanova prasības pret SIA "Baltic TransOil" un SIA "Petroleum Trans Service" un pieņēmusi viņam labvēlīgus lēmumus, liecina biroja sniegtā informācija. Lēmumus gan atcēlusi Augstākā tiesa.

Patlaban Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tiek iztiesāta krimināllieta, kurā par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu apsūdzēta bijušo Jūrmalas pilsētas prokurore Irina Bogdanova. Prokurore tiesas debatēs lūgusi Bogdanovu sodīt ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, konfiscējot mantu. Savukārt lietā līdzapsūdzēto uzņēmēju Borisu Rjazanski lūguts sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, konfiscējot mantu.

Bogdanova tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 2.daļas - par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti, lielā apmērā vai ja kukulis pieprasīts. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Savukārt Rjazanskis pie atbildības tiek saukts pēc KL pantiem par uzkūdīšanu dot kukuli lielā apmērā, par kukuļdošanas organizēšanu, kā arī par kukuļa piesavināšanās organizēšanu un atbalstīšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklēšanā noskaidroja, ka kukulis 35 571 eiro apmērā ticis pieprasīts no kādas personas, lai šīs personas interesēs nodrošinātu pretlikumīgu darbību veikšanu prokurores lietvedībā esošā kriminālprocesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!