Foto: DELFI

Valsts policija maijā prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi apjomīgu cilvēktirdzniecības lietu, par aizdomās turētajiem atzīstot 13 personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Turklāt trīs no aizdomās turētajiem fiktīvās laulības un cilvēktirdzniecību organizējušas atradoties ieslodzījuma vietās Latvijā.

Informāciju par iespējamu cilvēktirdzniecību Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki saņēmuši pērnā gada beigās. Pie likumsargiem ar iesniegumu vērsusies kāda jauna sieviete.

Cietusī ziņojusi, ka devusies darba meklējumos uz Lielbritāniju, taču tur solītā darba vietā piedāvāts iesaistīties fiktīvās laulībās.

Policijas darbinieki sākuši kriminālprocesu un izmeklēšanā atklājuši iespaidīgu shēmu. Trīs ieslodzījumā esoši Latvijas valstspiederīgie, sadarbojoties ar divām Lielbritānijā esošām latvietēm, fiktīvās laulībās iesaistījuši vismaz astoņas sievietes. Fiktīvās laulības bijušas ar mērķi nodrošināt uzturēšanās atļaujas Eiropas Savienībā (ES) trešo valstu pilsoņiem, skaidro likumsargi.

Abas sievietes, kas noziegumus organizējušas Lielbritānijā, pašas agrāk varētu būt bijušas stājušās fiktīvās laulībās, noskaidrojusi policija. Taču tagad sievietes nolēmušas nelegālo biznesu turpināt, piedāvājot šādu iespēju citām sievietēm no Latvijas. Sievietes, kas piekritušas stāties fiktīvajās laulībās, bijušas vecumā no 20 līdz 40 gadiem.

Kriminālprocess par ļaunprātīgu nodrošināšanu ar iespēju uzturēties ES mantkārīgā nolūkā sākts gan pret divām organizatorēm, gan pret astoņām sievietēm, kas stājušās laulībā. Par šāda nozieguma izdarīšanu Krimināllikumā paredzēts līdz piecus gadus ilgs cietumsods.

Sadovskis norāda, ka attiecīgi tas pats noziegums inkriminēts arī trim vīriešiem, kuri nelegālo biznesu organizējuši un uzraudzījuši, esot cietumā. Papildus divus no vīriešiem policija tur aizdomās arī par cilvēktirdzniecību organizētā grupā. Par to Krimināllikumā paredzēts līdz pat 15 gadus ilgs cietumsods. Turklāt viens no šiem vīriešiem cietumā atrodas par slepkavības izdarīšanu. Viņš cietušajai sievietei izteicis draudus, tādēļ pret viņu sākts kriminālprocess arī par draudu izteikšanu.

Patlaban policija kriminālprocesa izmeklēšanu pabeigusi. Tāpēc ONAP darbinieki maijā lietu nosūtīja Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!