Foto: Valsts policija

Gada pirmajos trīs mēnešos Valsts policija (VP) reģistrējusi 143 velozādzības, no kurām 67 zādzības gadījumi notikuši Rīgā un tās apkaimē, portālu “Delfi” informēja Valsts policijā.

Likumsargu aplēses gan liecina, ka velosipēdu zādzību skaits pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski samazinājies. 2015. gada pirmajos trīs mēnešos VP reģistrēja 180 zādzības un tajā pašā laika posmā 2016. gadā bija notikušas 164 velozādzības. Policija gan atgādina, ka velobraucējiem jārūpējas par sava transportlīdzekļa drošību.

Policijas pieredze liecina, ka velosipēdi tiek nozagti, kad tie atstāti koplietojamās vai kāpņu telpās, un nav pieslēgti, vai ir pieslēgti ar nekvalitatīviem saslēgiem. Šādā gadījumā velosipēda zaglim pietiek ar pāris sekundēm, lai pārkniebtu drošības trosi un dotos prom, neradot aizdomas apkārtējiem.

Atstājot velosipēdu sabiedriskās vietās un velonovietnēs, īpašniekam jāpārliecinās par velonovietnes statīva drošību. Vēlams, lai velosipēdu pie tā var pieslēgt ar riteni un rāmi. Novietnes statīvam ir jābūt masīvam un pareizi nostiprinātam, pieslēdzot velosipēdu jāpievērš uzmanība vai statīvam nav bojājumi, kas atvieglotu velozādzību.

Pēc velosipēda pieslēgšanas velonovietnē, jāpārbauda vai uz velosipēda bagāžnieka vai groziņā nav atstāti vērtīgi priekšmeti, kas var tikt nozagti. Tāpat vēlams noņemt no velosipēda lukturus un velodatoru, kas varētu piesaistīt zagļa uzmanību.

Lai nodrošinātos pret velozādzībām, VP aicina izmantot par drošiem atzītus saslēgus – U-veida metāliskās slēdzenes, kas ir masīvas un grūti uzlaužamas. Policija skaidro, ka tās ir sarežģīti pārkniebt vai pārzāģēt. Saslēgu vēlams novietot tuvu zemei, ar atslēgas caurumu vērstu pret zemi, lai apgrūtinātu velozagļa darbu to atmūķējot. Laiks, ko zaglim jāpavada pie šāda veida slēdzenes, ir būtiski ilgāks. Savukārt tas dod iespēju apkārtējiem pamanīt velosipēda zādzības mēģinājumu un ziņot par to policijai pa tālruni – 110.

Ja galamērķī nav velonovietne, VP aicina velosipēdu pieslēgt video novērošanas kameru tuvumā. Arī tas palīdz atturēt velozagļa nodomu īstenošanu. Gadījumā, ja velozādzība tiek izdarīta, tad video novērošanas kameras materiāls var palīdzēt atrast nozagto velosipēdu. Velobraucēji aicināti savu divriteni pieslēgt pie masīviem, nekustīgiem priekšmetiem. Ja ir vairāki velosipēdi, tos vajadzētu saslēgt kopā un pieslēgt drošai konstrukcijai, lai apgrūtinātu to zādzību un pārvietošanu.

Tāpat iedzīvotāji aicināti izvairīties no velosipēdu atstāšanas uz balkona, ja dzīvoklis atrodas pirmajā vai otrajā stāvā. Atstājot to tur, velozaglim rodas iespēja to nozagt, neiekļūstot telpās, un viegli pamanīt, ejot garām balkonam.

Pērkot jaunu velosipēdu, to nepieciešams reģistrēt CSDD, jo tas var būtiski atvieglot policijas darbu. Par velosipēda reģistrācijas iespējām var uzzināt CSDD mājaslapā. Savukārt, ja velosipēds jau nozagts, tad nepieciešams šo faktu reģistrēt CSDD un rakstīt iesniegumu VP, ko var izdarīt jebkurā VP iecirknī vai izmantojot portālu "Latvija.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!