Foto: Pixabay
Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā apsūdzēta kāda persona par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot 714 504 eiro zaudējumus valstij, portāls “Delfi” uzzināja prokuratūrā.

Saskaņā ar celto apsūdzību persona bija trīs uzņēmumu valdes locekle un saimnieciskās darbības faktiskā veicēja.

Apsūdzētās kā uzņēmumu vadītājas pienākums bija aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību.

Apsūdzētā Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedza pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijas ar pielikumiem, kurās aprēķināja valsts budžetā iemaksājamo PVN, bet likumā noteiktajā termiņā un pilnā apmērā aprēķinātās nodokļu summas valsts budžetā nenomaksāja, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas.

Turklāt apsūdzētā, organizējot uzņēmumu finansiāli – saimniecisko darbību un nodrošinot VID ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākumu nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī iesniegšanu, pretēji normatīvo aktu prasībām un deklarētajam labprātīgi, savlaicīgi un pilnā apmērā neveica aktuālos valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumus valsts budžetā.

Tādā veidā apsūdzētā persona laika posmā no 2015. gada 1. augusta līdz 2018. gada 31. maijam izvairījās no nodokļu nomaksas, kopumā nodarot valstij zaudējumus.

Prokurors apsūdzēto saucis pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas, kas par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Prokurors arī pieņēmis lēmumu nodot tiesai procesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskajai personai.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūrā norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!