Foto: LETA

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) 2018. gada izskaņā pabeigusi izmeklēšanu un nosūtījusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai trīs savstarpēji nesaistītus kriminālprocesus, kuros izmeklēta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Pret vairākām personām lūgts uzsākt kriminālvajāšanu.

Pabeidzot izmeklēšanu iepriekš uzsāktajos kriminālprocesos, veicināts progress cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, kuri kā labās prakses piemēri bija norādīti ekspertiem arī "Moneyval" novērtēšanas laikā, portālu "Delfi" informēja VP.

Policijā norāda, ka viena no tādām izmeklēšanām tika uzsākta 2016. gada oktobrī, kad tika ierosināts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, personām iegādājoties luksuss klases automašīnas.

Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka luksuss klases automašīnas tika piesavinātas no kādas Latvijā reģistrētas līzinga kompānijas, bet pēc tam prettiesiski izvestas no valsts un ar viltotu dokumentu palīdzību realizētas trešajām personām, tādā veidā veicot noziedzīgi iegūto naudas līdzekļu legalizāciju.

VP veiktās izmeklēšanas laikā divām luksuss klases automašīnām, kuru kopējā vērtība pārsniedza 200 000 eiro, tika uzlikti aresti.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu 2018. gada beigās VP pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā un nodeva to prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs personām pēc Krimināllikuma 179. panta trešās daļas par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā un pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Krimināllikums par piesavināšanos lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, bet par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt 2016. gada maijā uzsāktajā kriminālprocesā notika izmeklēšana par organizētu starptautisku grupu vairāku personu sastāvā gan no Latvijas, gan ārvalstīm, kas nodarbojās ar tā saucamās "čaulas bankas" pakalpojumu nodrošināšanu.

Uzsākot kriminālprocesu, 2016. gadā veikta virkne kratīšanu, kuru laikā tika izņemts liels apmērs izmeklēšanai nozīmīgu priekšmetu – vairāki datu nesēji, kodu kartes, kodu kalkulatori, tālruņi un citi priekšmeti ar pierādījumu nozīmi.

Turpinot izmeklēšanu, noskaidrots, ka organizētā noziedzīgā grupa, izmantojot fiktīvus uzņēmumus un deklarējot līgumus par faktiski nenotikušiem darījumiem, veica bezskaidras naudas līdzekļu pārskaitījumus trešo personu uzdevumā, tādējādi veicot noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Arī šis kriminālprocess pabeigts 2018. gada beigās un nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā.

Krimināllikumā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat pabeigta izmeklēšana 2017. gada septembrī uzsāktajā kriminālprocesā par iespējamu naudas līdzekļu izkrāpšanu lielā apmērā no kāda Ogres pašvaldības uzņēmuma.

Pabeidzot izmeklēšanu kriminālprocesā, VP to nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām personām aizdomās par noziedzīgiem nodarījumiem pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā, pēc 195. panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā un pēc 193.1 panta pirmās un otrās daļas – par tādu datu izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Krimināllikums par par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai organizētā grupā, likumā kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Krimināllikumā par tādu datu izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, ja to izdarījusi organizēta grupa, kā sods paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim vai līdz pieciem gadiem, vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins atzinīgi novērtē VP ENAP paveikto, izmeklējot augstāk minētos noziedzīgos nodarījumus: "Nosūtītie kriminālprocesi uzskatāmi par labu piemēru savstarpējā institūciju sadarbībā un vienotā noziedzīga nodarījuma izpratnē, apkarojot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Būtiski, ka attiecīgās izmeklēšanas tika norādītas kā labās prakses piemēri "Moneyval" novērtēšanas laikā un to nosūtīšana kriminālvajāšanas uzsākšanai būs uzskatāma par veiksmīgu progresu, lai sasniegtu nepieciešamos rezultātus "Moneyval" sniegto rekomendāciju izpildē un izmeklēšanas efektivitātes novērtēšanā"

Dažādu ekonomisko noziegumu, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošana, ir viena no VP iepriekš nospraustajām prioritātēm, uz ko arī turpmāk tiks vērsta pastiprināta uzmanība un turpināts aktīvs darbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!