Foto: F64

Naktī uz piektdienu Tukuma novada Zentenes pagastā dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks vairāku simtu kvadrātmetru platībā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Izsaukumu uz notikuma vietu ugunsdzēsēji saņēma pulksten 23.34 Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg divstāvu dzīvojamā māja 120 kvadrātmetru platībā un saimniecības šķūņi 200 kvadrātmetru platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas kaimiņi evakuēja vienu cilvēku. Pulksten 7.28 šis ugunsgrēks likvidēts.

Kopumā aizvadītajā diennaktī VUGD saņēmis 172 izsaukumus – 140 uz ugunsgrēku dzēšanu un 22 uz glābšanas darbu veikšanu, bet 10 izsaukumi bija maldinājumi. Ugunsdzēsēji glābēji devās dzēst arī degošus atkritumus, plastmasas caurteku, žogu, zaru kaudzi, meža zemsedzi, koku jaunaudzi, sadzīves mantas, divas vieglās automašīnas, kravas automašīnu, dzīvojamās mājas ārsienu, bēniņu pārsegumu un jumtu, saimniecības ēkas jumtu, neapsaimniekotas ēkas jumtu un ārsienu, neapsaimniekotas ēkas starpstāvu pārsegumu, dārza māju, dzīvojamo māju, sodrējus divu ēku dūmvados un bez uzraudzības atstāts piedegušu ēdienu.

Tāpat aizvadītajā diennaktī reģistrēti 97 kūlas ugunsgrēki, bet kopumā šogad valstī reģistrēts jau 931 kūlas ugunsgrēks. Ceturtdien izdedzināti vairāk nekā 75 hektāri Latvijas zemes. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija: Aglonas novada Šķeltovas pagastā, Ķekavas novada Ķekavas pagastā un Daugavpils novada Demenes pagastā un Ogres novada Krapes pagastā, Garozas ielā Jelgavā un Rēzeknes novada Kaunatas pagastā.

Iespējams, tieši kūlas degšanas rezultātā Valdeķu ielā, Rīgā, ceturtdien degusi dārza māja 20 kvadrātmetru platībā un pērnā zāle 200 kvadrātmetru platībā, Gulbenes novada Lizuma pagastā degusi saimniecības ēka un kūla 40 kvadrātmetru platībā, Rucavas novada Dunikas pagastā degusi pērnā zāle un dārza māja 2555 kvadrātmetru platībā, Rēzeknes novada Griškānu pagastā dega divas dārza mājas, elektrolīnijas balsts un kūla 5010 kvadrātmetru platībā, bet Olainē dega dārza māja 12 kvadrātmetru platībā un kūla – 950 kvadrātmetru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!