Traģisks nelaimes gadījums noticis Tukumā – mirusi tikai trīs mēnešus veca meitenīte. Pēc policijas sniegtās informācijas, meitenīte, visticamāk, nosmakusi, rotaļājoties ar plastmasas maisiņu, sestdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Nelaime notikusi 28. maijā, kad zīdainītis uz brīdi bija atstāts bez uzmanības, kamēr vecvecmāmiņa veikusi mājas darbus. Parasti mazuli pieskatījusi māte, kura nelaimīgajā dienā bija aizbraukusi uz mācībām Rīgā. Bērns palicis bez uzraudzības ne vairāk kā divdesmit minūtes.

Tā kā maziem bērniem patīk rotaļāties ar čaukstošām un skanošām rotaļlietām, vecvecmāte iedevusi mazulītei polietilēna maisiņu. Kad vecvecmāte pamanījusi, ka zīdainis vairs nekustas, izsaukusi ātro palīdzību, taču ārstiem bērniņu atdzīvināt vairs neizdevās.

Tukuma reģionālās policijas pārvaldes kriminālpolicijas biroja 1. nodaļas priekšniece Signe Dektere stāsta, ka policija par šo negadījumu ierosinājusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu precīzus nāves apstākļus. Izmeklēšana sākta, lai noskaidrotu, vai šajā nodarījumā vērojamas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes. Tīšā ļaunprātībā nevienu pašlaik nevaino, un nav arī aizdomās turamā.

Ģimene līdz šim nav bijusi iestāžu redzeslokā, liecina policijas informācija. Tukuma bāriņtiesas darbinieki gan, apelējot pie Bērnu tiesību aizsardzības likuma, atteicās sniegt informāciju. No bāriņtiesas nebija arī iespējams uzzināt, vai nelaimes gadījumam sekos kāda rīcība, lai apstākļus ģimenē noskaidrotu.

"Neatkarīgā Rīta Avīze" raksta, ka Latvijā ik gadu vairāki desmiti bērnu aiziet bojā tāpēc, ka tiek atstāti bez uzraudzības. Statistika liecina, ka lielākā daļa negadījumu ar bērniem līdz četru gadu vecumam notiek pašu mājās. Visbiežākie negadījumi ir kritieni, sasišanās, griezumi, apdegumi un nosmakšana. Latvijas Pediatru asociācija norāda, ka līdz sešu mēnešu vecumam bērnu spēja kustēties ir diezgan ierobežota, bet ir liela kāre izzināt pasauli, bāžot mutē visu, kas atrodas pa ķērienam. Bērnam patīk čaukstošas lietas, taču celofāna maisiņu bērns var gan iebāzt mutē un vairs to nedabūt laukā, gan uzlikt uz sejas vai uzmaukt galvā, bet noņemt to tik mazs bērns vēl neprot.

Mediķi aicina uzmanīties ar celofāna, plastikāta, papīra maisiņiem, tāpat ar mezgliem, drošības adatām un pogām apģērba priekšdaļā, kā arī ar lielām auklām un ķēdēm pie knupīša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!