Foto: LETA

Sākumā veikalā ieslēdzās trauksmes signalizācija, pēc tam izslēdzās gaisma un viss satumsa, bet no griestiem sāka tecēt ūdens, trešdien Zolitūdes traģēdijas krimināllietā liecināja viena no cietušajām.

Neilgi pirms pirmā nogruvuma sieviete bija devusies uz "Maxima" lielveikalā esošo "Norvik" bankas filiāli, lai izņemtu jauno norēķinu karti, samaksātu komunālos maksājumus un saņemtu pensiju. Pēc tam sieviete iegājusi veikalā un devusies pie avīžu un žurnālu stenda, kur pārlapojusi pāris izdevumus un pārbaudījusi to cenas. Tajā brīdī sākusi skanēt trauksmes signalizācija. Tā skanējusi neilgi, pēc tam izslēgusies gaisma, veikalu atstājot tumsā, bet no griestiem sācis tecēt ūdens. Sieviete atcerējās, ka pēc tam bijis spožas gaismas zibsnis un tāds kā sprādziena troksnis, kam sekojuši cilvēku kliedzieni.

Cietusī sākusi kustēties veikala izejas virzienā, taču paklupusi un sasitusies. No griestiem kritušas šķembas, kas, viņai paskatoties augšup, birušas acīs. "Acis bija pilnas ar tādu kā granti, bet pati es biju slapja," liecināja sieviete.

Pie veikala izejas apsargs palīdzējis viņai un citiem cilvēkiem izkļūt ārā caur caurumu, kas bija izsists veikala stikla durvīs.

Atbildot uz prokurora precizējošo jautājumu par ūdens tecēšanu no griestiem, sieviete sacīja, ka tas bijis tāds kā lietus, kas smidzinājis. Ūdens no griestiem sācis līt pēc tam, kad ēkā pazuda gaisma.

Pēc tam sieviete nokļuvusi mājās, kur pavadījusi nepilnu nedēļu, iekams devusies pie ārsta. Sieviete dzērusi sirdszāles un pretsāpju līdzekļus. Tāpat sieviete vērsusies Rīgas domes sociālajā nodaļā, kas viņai piešķīrusi desmit dienu rehabilitācijas programmu Jaundubultos.

Kāds cits veikala nogruvumā cietušais tiesā liecināja, ka signalizācija veikalā pirms nogruvuma nav nostrādājusi. Lai arī traģēdijas brīdī viņš atradies veikalā, priekšnoteikumus gaidāmajiem notikumiem viņš nav manījis.

Viņš stāstīja, ka bijis tāds kā sprādziens, kas atsitis viņu atpakaļ. Tā brīdī viņam blakus bijusi sieva, kura nogrūsta zemē. Pēc sprādziena viss bijis tumšs. Cietušais vīrietis atradis sievu, palīdzējis viņai piecelties un abi devušies uz izeju caur rampu.

Nākamajā dienā viņa sieva gājusi pie ārsta, bet pašam vīrietim nebija nodarīti miesas bojājumi vai fiziskas traumas tāpēc medicīnas iestādēs viņš nevērsās. Jautāts par to, vai viņa sieva kā "Maxima" darbiniece nav stāstījusi par trauksmes signāliem veikalā, cietušais vīrietis sacīja, ka no viņas stāstītā izriet, ka signalizācija veikalā ieslēgusies diezgan bieži.

Savukārt vēl kāds cietušais, kurš nogruvuma brīdī bijis pie otrās kases un gatavojies samaksāt par pirkumu, arī neatcerējās dzirdējis signalizāciju. Viņš gan norādīja, ka veikalā ienācis aptuveni desmit minūtes pirms jumta nogrūšanas.

"Viss nobruka, es tiku iesprostots pie kasēm. Daudz cilvēku. Biju iespiests, ūdens, tumsa, bļaušana. Kaut kā atbrīvojos no betona, kas bija mani piespiedis, un tiku ārā," stāstīja cietušais vīrietis.

Nogruvuma rezultātā vīrietim tikuši nodarīti vairāki miesas bojājumi – plēstas brūces galvas rajonā, mugurkaula skriemeļu lūzums, kontūzija, redzes traucējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!