Foto: Shutterstock

Marta sākumā Latvijas dienesti aizturējuši kādu Latvijas pilsoni – kādas tūrisma aģentūras valdes priekšsēdētāju, kurš laika posmā no 2017. līdz 2020. gadam tūrisma uzņēmuma aizsegā ļaunprātīgi iesniedza Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) nepatiesu informāciju un tā nodrošināja trešo valstu pilsoņiem iespēju likumīgi uzturēties Latvijā, citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs vai Šveices Konfederācijā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts robežsardzē.

Kriminālprocess uzsākts 2019. gadā pēc Krimināllikuma 285.2 panta otrās daļas par ļaunprātīgu personu nodrošināšanu ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Latvijā, citā ES dalībvalstī, EEZ valstī vai Šveices Konfederācijā, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā vai ja šāda iespēja nodrošināta divām vai vairākām personām. Tūrisma aģentūras šefs 2. martā aizturēs, sadarbojoties Valsts robežsardzei, Valsts policijai (VP) un Valsts ieņēmumu dienestam. (VID)

Kriminālprocesā noskaidrots, ka vīrietis noformējis ielūgumus vismaz 1375 Uzbekistānas pilsoņiem, no kuriem vismaz 1055 uz šo ielūgumu pamata saņēmuši Latvijas vīzas. Vismaz 301 Uzbekistānas pilsonis uz šo vīzu pamata nokļuvis Zviedrijā, kur pieprasīts patvērums.

2. martā likumsargi šajā kriminālprocesā Rīgā un Liepājā veica vairākas kratīšanas, kuru laikā tika izņemti datu nesēji, skaidra nauda un dokumenti.

Likumpārkāpējs atzīts par aizdomās turēto noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, viņam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Valsts robežsardze vērš uzmanību, ka par vīzu vai uzturēšanās atļauju noformēšanu ārvalstu pilsoņiem tiem neparedzētiem mērķiem, persona var tikt saukta pie kriminālatbildības, pēc Krimināllikuma 285.2 panta.

Šis likuma pants kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, ar vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!