Rīgas policijas 29.nodaļas darbinieki, kuriem pēc Rīgas apgabaltiesas uzdevuma bija piespiedu kārtā jānogādā tiesā Privatizācijas aģentūras (PA) darbinieces Ilonas Skadiņas krimināllietas lieciniece Larisa Grigaroviča, izturējušies pret sievieti nekorekti.
Laikraksts "Rīgas Balss" (RB) trešdien vēsta, ka Skadiņas slepkavības aculieciniece sētniece Grigaroviča, kura atteicās ierasties tiesā, jo uzskatīja to par savu cilvēktiesību pārkāpumu, aizturēta pagājušajā nedēļā naktī no trešdienas uz ceturtdienu.

Policisti ieradušies pie viņas mājās ap plkst.2 un paziņojuši, ka piespiedu kārtā nogādās viņu tiesā. Sieviete sākumā atteikusi, taču pēc tam, kad policisti piedraudējuši vest viņas bērnus uz Nepilngadīgo profilakses centru Alises ielā, Grigaroviča sabijusies un piekritusi doties līdz policijai.

29.nodaļas darbinieki sievieti aizveduši uz nodaļas telpām un ielikuši "restotā telpā ar koka lažiņu", tāpēc "tiesā pēc negulētas nakts es izskatījos kā narkomāne", RB stāstījusi Grigaroviča. Viņas vārdus laikrakstam apliecinājusi arī kaimiņiene un sievietes bērni.

"Šķiet, ka tiek darīts viss, lai aiz dusmām vai apbēdinājuma es neliecinātu tiesā vai atteiktos no savām liecībām," uzskata Grigaroviča, kura redzējusi Skadiņas slepkavību, taču nespēj atpazīt nevienu no uzbrucējiem.

Sašutumu par 23.nodaļas izturēšanos paudusi paudusi arī Rīgas policijas 1.nodaļas vadība. Nodaļas priekšnieks RB atzinis, ka "varat iedomāties mūsu sašutumu un pārsteigumu, kad, ierodoties pie viņas [Grigarovičas] pulksten astoņos no rīta, uzzinājām, kā kolēģi ir izturējušies pret mūsu galveno liecinieci".

Šis nav pirmais gadījums, kad Skadiņas slepkavības liecinieki tiesā sūdzas par policijas vardarbību un draudiem. Jau vēstīts, ka tiesa līdz šim nopratinājusi divus policijas inspektorus, par kuriem stāstīja gan krimināllietā tiesājamie, gan liecinieki. Par policijas draudiem tiesai vēstīja arī Sergejs Vanags, kurš, pēc viņa teiktā, policijas piespiests, pirmstiesas izmeklēšanas laikā atzinās Skadiņas slepkavībā, lai gan nebija to izdarījis. Tiesā nopratinātie policisti šos apgalvojumus kategoriski noliedz.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesai un policijai radās nesaskaņas par vairāku liecinieku, tostarp Grigarovičas, piespiedu nogādāšanu tiesā, jo Rīgas policijas 24. un 29.nodaļas darbinieki sākotnēji lieciniekus tiesā nenogādāja, norādot, ka nav varējuši to izdarīt, jo šo personu nav bijis mājās. Policijas vadība un iekšlietu ministrs uzskatīja, ka policija rīkojusies savas kompetences ietvaros, savukārt tiesa atzina, ka rīcība bijusi formāla un policija pat nav centusies izpildīt tiesas rīkojumu.

Jāatgādina, ka krimināllietā par komerciālu uzpirkšanu un Skadiņas slepkavības pasūtīšanu un organizēšanu apsūdzēta firmas "Flandrija" direktore Astrīda Svipsta, bet par izpildīšanu un aukstā ieroča nelikumīgu glabāšanu - četri vīrieši - Igors Frolovs, Vjačeslavs Bondarenko, Igors Čikats un Valērijs Solovjovs. No visiem lietā apsūdzētajiem daļēji savu vainu atzīst vienīgi Bondarenko, taču viņš noliedz, ka būtu izpildījis pasūtījuma slepkavību, kā arī to, ka Skadiņa būtu nogalināta tīši ar nodomu.

Iepriekš lietas izmeklētāji atzina, ka šī lieta esot viena no pirmajām Latvijā atklātajām pasūtījuma slepkavībām, kad izdevies noskaidrot gan slepkavības izpildītājus, gan pasūtītāju, gan atbalstītājus. Skadiņu nežēlīgi nogalināja 2000.gada februāra sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!